Tradičný zemiakový Viedenský šalát bez majonézy

Každá rodina má svoje tradície. V našej rodine sa od kedy si pamätám na vianoce vždy jedol tento výborný zemiakový šalát s cibuľkou, ktorý ma svôj pôvod v Rakúsku, vo Viedni. Tam ho možno dostať aj ako prílolhu k rezňom, u nás sa však je hlavne servírovaný k vianočnej rybe.

Suroviny:

  • 1,5kg zemiakov
  • 2 cibuľky
  • soľ, čierne korenie
  • 4PL kr. cukru, 8PL octu, 20PL vody na nálev

Postup:

  1. Najskôr uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich vychladnúť, potom ich ošúpeme-
  2. Okrem toho očistíme cibuľu a pokrájame ju na tenké prúžky.
  3. Následne začneme vrstviť šalát. Najskôr dáme vrstvu zemiakov, osolíme a okoreníme ich, dáme časť cibuľky. Opäť nasledujú zemiaky, soľ, korenie a cibuľa. Vrstvíme až sa minú všetky položky. Posledná vrstva je zemiaková.
  4. Na nálev dáme variť cukor, ocot a vodu až sa začne tvoriť mierne lepkavitá konzistencia.
  5. Ešte horúcim nálevom polejeme pripravený šalát, prikryť a necháme niekoľko hodín v chlade pomaly vychladnúť a zmäkknúť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *