Tradičný zemiakový Viedenský šalát bez majonézy

Každá rodina má svoje tradície. V našej rodine sa od kedy si pamätám na vianoce vždy jedol tento výborný zemiakový šalát s cibuľkou, ktorý ma svôj pôvod v Rakúsku, vo Viedni. Tam ho možno dostať aj ako prílolhu k rezňom, u nás sa však je hlavne servírovaný k vianočnej rybe.

Suroviny:

  • 1,5kg zemiakov
  • 2 cibuľky
  • soľ, čierne korenie
  • 4PL kr. cukru, 8PL octu, 20PL vody na nálev

Postup:

  1. Najskôr uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich vychladnúť, potom ich ošúpeme-
  2. Okrem toho očistíme cibuľu a pokrájame ju na tenké prúžky.
  3. Následne začneme vrstviť šalát. Najskôr dáme vrstvu zemiakov, osolíme a okoreníme ich, dáme časť cibuľky. Opäť nasledujú zemiaky, soľ, korenie a cibuľa. Vrstvíme až sa minú všetky položky. Posledná vrstva je zemiaková.
  4. Na nálev dáme variť cukor, ocot a vodu až sa začne tvoriť mierne lepkavitá konzistencia.
  5. Ešte horúcim nálevom polejeme pripravený šalát, prikryť a necháme niekoľko hodín v chlade pomaly vychladnúť a zmäkknúť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*