Poznáte dulu? Už ste ju skúsili aj spracovať? Je veľmi bohatá na pektín, ktorý sa uvoľnuje počas varenia a dodáva jej krásne krémovitú konzistenciu. Preto sa najčastejšie využíva pri príprave marmelád či želé, ale výborne sa hodí aj na prípravu koláčov. Tento koláč má krásnu šťavnatú plnku plnú zimných aróm od škorice a klinčekov. Alternatívne môžete namiesto duly využiť aj hrušku, či jablko
Suroviny na cesto:
- 300g hl.múky
- 200g pr. Cukru
- 100g masla izbovej teploty
- 1 vajíčko

Suroviny na plnku:
- 1kg duly (alebo hrušiek či jabĺk)
- 50g kr. cukru
- 50ml vody
- 1 celá škorica, 2-3 klinčeky
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 žĺtko
- 30g kukuričnej polenty prípadne detskej krupice
- 50g orechov alebo ovsených vločiek
- (šľahačková smotana, mandľové plátky)
Postup:
- Múku zmiešame s cukrom, maslom a vajíčkom. Miesime rukamy až vznikne hladké cesto.
- Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a vložíme na 20minút do chladničky.
- Zatiaľ si pripavíme plnku. Na to dulu ošúpeme a pokrájame na drobné kocky, ktoré dáme do hrnca. Pridáme 20ml vody, cukor, škoricu a klinčeky a necháme 20 minút variť do mäkka.
- V zvyšnej vode si zmiešame žĺtko a polentu /krupicu a keď je dula mäkká, prilejeme zmes do hrnca a 1 minútu za miešania povaríme až vznikne kašovitá zmes. Necháme vychladnúť.
- Po odstáti cesto rozvaľkáme na veľkosť našej formy na pečenie medzi 2 papiermi na pečenie.
- Formu vymastíme, cesto preklopíme do formy a rovnomerne ho rozložíme. Okraje cesta zrežeme. Na spodok cesta rovnomerne posypeme postrúhané orechy alebo ovsené vločky.
- Keď je plnka vlažná nalejeme ich do pripraveného cesta a dáme piecť pri 170C na ca. 30 minút až je vonkajšie cesto zlatisté a plnka stuhnutá.
- Po vychladnutí môžeme naniesť na hotový koláč vyšľahanú šľahačkovú smotanu a posypeme mandľami (môžeme vynechať) a servírovať.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup: