Lahodný dulový koláč tarte so zimnou arómou

Poznáte dulu? Už ste ju skúsili aj spracovať? Je veľmi bohatá na pektín, ktorý sa uvoľnuje počas varenia a dodáva jej krásne krémovitú konzistenciu. Preto sa najčastejšie využíva pri príprave marmelád či želé, ale výborne sa hodí aj na prípravu koláčov. Tento koláč má krásnu šťavnatú plnku plnú zimných aróm od škorice a klinčekov. Alternatívne môžete namiesto duly využiť aj hrušku, či jablko

Suroviny na cesto:

  • 300g hl.múky
  • 200g pr. Cukru
  • 100g masla izbovej teploty
  • 1 vajíčko

Suroviny na plnku:

  • 1kg duly (alebo hrušiek či jabĺk)
  • 50g kr. cukru
  • 50ml vody
  • 1 celá škorica, 2-3 klinčeky
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 žĺtko
  • 30g kukuričnej polenty prípadne detskej krupice
  • 50g orechov alebo ovsených vločiek
  • (šľahačková smotana, mandľové plátky)

Postup:

  • Múku zmiešame s cukrom, maslom a vajíčkom. Miesime rukamy až vznikne hladké cesto.
  • Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a vložíme na 20minút do chladničky.
  • Zatiaľ si pripavíme plnku. Na to dulu ošúpeme a pokrájame na drobné kocky, ktoré dáme do hrnca. Pridáme 20ml vody, cukor, škoricu a klinčeky a necháme 20 minút variť do mäkka.
  • V zvyšnej vode si zmiešame žĺtko a polentu /krupicu a keď je dula mäkká, prilejeme zmes do hrnca a 1 minútu za miešania povaríme až vznikne kašovitá zmes. Necháme vychladnúť.
  • Po odstáti cesto rozvaľkáme na veľkosť našej formy na pečenie medzi 2 papiermi na pečenie.
  • Formu vymastíme, cesto preklopíme do formy a rovnomerne ho rozložíme. Okraje cesta zrežeme. Na spodok cesta rovnomerne posypeme postrúhané orechy alebo ovsené vločky.
  • Keď je plnka vlažná nalejeme ich do pripraveného cesta a dáme piecť pri 170C na ca. 30 minút až je vonkajšie cesto zlatisté a plnka stuhnutá.
  • Po vychladnutí môžeme naniesť na hotový koláč vyšľahanú šľahačkovú smotanu a posypeme mandľami (môžeme vynechať) a servírovať.
  • Máte deti a nič nestíhate? Pozrite si tieto konkrétne rady ako to zlepšiť

    Máte deti a nič nestíhate? Pozrite si tieto konkrétne rady ako to zlepšiť

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Valentínske srdiečka z maslového cesta

    Valentínske srdiečka z maslového cesta

    Tieto srdiečka z jednoduchého maslového cesta sú krásne krehké a ich príprava vám nezaberie veľa času. Na inšpiráciu som použila recept mojej starej mamy na mrežovník. Potrebujete: Postup:


  • Valentínska vianočka v tvare srdiečka

    Valentínska vianočka v tvare srdiečka

    Sviatok svätého valentína sa blíži a jeden z mnohých spôsobov ako hýčkať vaších drahých je aj chutným jedlom, lebo ako sa hovorí – láska ide cez žalúdok :). V najbližšie dni vám preto prinesiem zopár chutných receptov, ktoré určite zvládnete k tomuto sviatku aj vy doma pripraviť. Dnes začnem touto […]


  • Dokonale nadýchaný domáci hrnčekový chlieb

    Dokonale nadýchaný domáci hrnčekový chlieb

    Tento chlieb je mäkkučký ako perinka a rýchlo pripravený. Všetko čo k nemu potrebujete je 1/2 čerstvých kvasníc. Inšpiráciu som čerpala pri japonskom chlebe, pri ktorom sa do cesta pridáva malé množstvo odpalovaného cesta, výsledok je skutočne fantastický. Na merianie som použila šálku s 250ml. Suroviny na (odpaľované) cesto1: Suroviny […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *