Jednoduchá čokoládová roláda v tvare striešky

Máte radi sladké rolády ale bojíte sa ich pripraviť? Roláda sama osebe je nenáročná avšak zaločiť cesto tak aby sa nepopraskalo je skutočne náročnejšie a môže pokaziť celú roládu. V tejto verzii rolády sa toho netreba obávať. Cesto je síce ako na roládu ale sa netočí, len reže na pásy a potom vrstvý. Super jednoduche a ešte k tomu aj to vyzerá skvelo.

Suroviny:

  • 3 vajíčka veľkosť L
  • 80g kr. cukru
  • 80g hl. múky
  • 2 PL kakaa
  • 150ml mlieka
  • 1 balenie čokoládového pudingu šľahaného za studena
  • 1 stužovač sľahačky
  • 2 PL pr. cukru
  • drobné ovocie

Postup:

  • Trúbu si dáme predhrievať na 160C.
  • Vajíčka dáme do misky spolu s cukrom a šľaháme do tuhej peny ca. 3-5 minút.
  • Keď sú vajíčka dobre vyšľahané pridáme preosiatu múku a kakao a už len suché prísady pomaly primiešame aby sme zbytoče nezničili nadýchanú štruktúru.
  • Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie (klasický plech s 33*30cm) a rovnomerne rozotrieme.
  • Pečieme v trúbe ca. 15 minút a potom vyberieme a necháme vychladnúť.
  • Cesto potom pomocou pravítka rozdelíme na 4 rôzne šírky – prvý pás 10cm, druhý 8cm, tretí 4cm a posledný 2cm. Prebytky cesta ak nám ostane môžeme uschovať a neskôr ich rozdrobiť nna vrch rolády.
  • Na plnku si vyšľaháme studený puding s mliekom a so stužovačom do tuha. Pridáme cukor a premeišame.
  • Potom začneme vrstviť. Na podložku položíme prvý plát s 10cm a nanesieme časť plnky, na to do stredu položíme druhý plát, opäť plnku a toto zopakujeme aj so zvyšný cestom.
  • Potom strany domčeka pekne zarovnáme aby vznikla forma striešky (teda pri pohľade spredu trojuholník).
  • Vrch rolády môžeme ozdobiť drobným ovocím, rozdrobeným zvyšným cestom a takisto práškovým cukrom ktorý dodý dojem čerstvo nasypaného snehu.
  • Pred servírovaním necháme aspoň hodinu oddychobvať v chlade.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


  • Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *