Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka do ktorej sa mäso a spolu so zeleninou zeleninou a dovarí. Je to krásne krémovitý pokrm a naozaj ľahký na prípravu. Ako zeleninu môžno použiť z mkrvu, hrášok či bielu špargľou. Alternatívne sa pridávajú tiež šampióny. U nás vládne hlavne mkrva a hrášok.

Suroviny:

  • 1 Kura na polievku alebo 1kg napr. stehien
  • 1 cibuľa
  • 5 mrkiev
  • kus celeru
  • 1l vody
  • soľ, čierne korenie
  • 2PL masla
  • 2 PL hl. múky
  • 150ml smotany
  • citrónová šťava
  • petržlenová vňať

Postup:

  • Kurača umyjeme, zbavíme ho kože a potom vložíme do hrnca aj s cibuľou, bobkovým listom, zelerom a 2 mrkvami. Osolíme a okoreníme čiernym korením. Varíme 45 minút v zakrytom hrnci.
  • Potom kurča vyberieme a nálev zlejeme. Keď kurča vychladne tak ho dôkladne odoberieme z mäsa a podľa potreby ho pokrájame na menšie kúsky.
  • Vo väčšom hrnci opražíme 2 lyžice masla ako aj 2 lyžice múky. Zalejeme 50ml studenej vody a dobre roztrepeme aby zanikli prípadne hrudky. Potom prilejeme zcedený vývar (ca. 450ml). Rozmiešame a necháme zovrieť.
  • Potom pridáme do omáčky mäso, mrkvu ktorú sme si pokrájali na kolieska a hrášok (ja som použila mrazený). Takisto sa môže pridať bieľa špargľa či šampiňóny. Necháme variť ešte 5-10 minút pokiaľ zmäkkne mrkva.
  • Potom prilejeme sladkú smotanu a dochutíme omáčku trochou šťavy z citróna prípadne octom.
  • Na záver posypeme na drobno posekanou petržlenovou vňaťou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *