Marcipánový preclík k sviatku svätého martina

V Nemecku, v regióne v ktorom sa nachádzam, sa tradične na sviatok svätého Martina uskutočňujú lampliónové pochody a večer si potom deti pomaškrtia na chutných nadýchaných kysnutých praclíkoch posypanými hrubým cukrom. Ja som spravila menšiu obmenu tohto klasického receptu a do cesta zapracovala marcipán. Výsledok je proste jedná veľká dobrota, nielen ľahučké páperové cesto ale aj chuť marcipánu, ktorá sa nachádza v celom pečive.

Suroviny:

  • 500g hl. múky
  • 50g masla izbovej teploty
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 PL kr. cukru
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 1 štipka soli
  • 200g marcipánovej zmesy
  • ca. 250 ml mlieka (rastlinného mlieka)
  • hrubý cukor
  • 1 žĺtok

Postup:

  • Kvasnice si rozdrolíme do misky a posypeme ich cukrom. Dobre premiešme a potom necháme 10minút stáť, pokiaľ sa kvasnice neroztopia na tekutinu a vytvorí sa kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku si môžete pozieť tu.
  • Múku dáme do misky spolu s kváskom, soľou, maslom, oliv. olejom a mliekom a dobre spolu premiesime.
  • Cesto miesime aspoň 10 minút, pokiaľ dostane správnu elasticitu. Potom ho prikryté necháme 30 minút na teplom mieste oddychovať.
  • Následne ho vygúľame do obdĺžnika.
  • Aj marcipán si rozvaľkáme na obdĺžnik (mal by mať polovičný rozmer ako obdĺžnik z cesta.
  • na cesto položíme marcipán a potom ho preklopíme cestom aby vznikol akoby sandwich.
  • Pomocou pizza noža a z neho odkrojíme rovnako veľké 1 cm hrubé lásy ( z uvedeného množstva vyjde ca.8 kusov).
  • Tie potom zatočíme do tvaru praclíka. To znamená, že obe strany cesta uchopíme do ruky a prekrížime ich, konce potom zo spodu pritlačíme na cesto.
  • Prezlíky pokladieme na plech a prikryté necháme hodinu oddychovať.
  • Potom ich pomažeme roztrepaným žĺtkom prípadne posypeme hrubým cukrom a dáme piecť pri 200°C na ca. 20 minút do zlatista.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *