Marcipánový preclík k sviatku svätého martina

V Nemecku, v regióne v ktorom sa nachádzam, sa tradične na sviatok svätého Martina uskutočňujú lampliónové pochody a večer si potom deti pomaškrtia na chutných nadýchaných kysnutých praclíkoch posypanými hrubým cukrom. Ja som spravila menšiu obmenu tohto klasického receptu a do cesta zapracovala marcipán. Výsledok je proste jedná veľká dobrota, nielen ľahučké páperové cesto ale aj chuť marcipánu, ktorá sa nachádza v celom pečive.

Suroviny:

  • 500g hl. múky
  • 50g masla izbovej teploty
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 PL kr. cukru
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 1 štipka soli
  • 200g marcipánovej zmesy
  • ca. 250 ml mlieka (rastlinného mlieka)
  • hrubý cukor
  • 1 žĺtok

Postup:

  • Kvasnice si rozdrolíme do misky a posypeme ich cukrom. Dobre premiešme a potom necháme 10minút stáť, pokiaľ sa kvasnice neroztopia na tekutinu a vytvorí sa kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku si môžete pozieť tu.
  • Múku dáme do misky spolu s kváskom, soľou, maslom, oliv. olejom a mliekom a dobre spolu premiesime.
  • Cesto miesime aspoň 10 minút, pokiaľ dostane správnu elasticitu. Potom ho prikryté necháme 30 minút na teplom mieste oddychovať.
  • Následne ho vygúľame do obdĺžnika.
  • Aj marcipán si rozvaľkáme na obdĺžnik (mal by mať polovičný rozmer ako obdĺžnik z cesta.
  • na cesto položíme marcipán a potom ho preklopíme cestom aby vznikol akoby sandwich.
  • Pomocou pizza noža a z neho odkrojíme rovnako veľké 1 cm hrubé lásy ( z uvedeného množstva vyjde ca.8 kusov).
  • Tie potom zatočíme do tvaru praclíka. To znamená, že obe strany cesta uchopíme do ruky a prekrížime ich, konce potom zo spodu pritlačíme na cesto.
  • Prezlíky pokladieme na plech a prikryté necháme hodinu oddychovať.
  • Potom ich pomažeme roztrepaným žĺtkom prípadne posypeme hrubým cukrom a dáme piecť pri 200°C na ca. 20 minút do zlatista.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Lahodná brokolicová omáčka na cestoviny

    Lahodná brokolicová omáčka na cestoviny

    Super rýchla omáčka hotová za pár minút. Na to, aby sa varenie urýchly je dôležité brokolicu rozobrať na malé ružičky, tým budú rýchlejšie uvarené.


  • Juhoslovanské koláče s cesnakom a syrom

    Juhoslovanské koláče s cesnakom a syrom

    Ponúkam inšpiráciu na víkendové pečenie a tým sú tieto fantastické cesnakové juhoslovanské koláče tentoraz so syrom a bylinkami. Ich chuť je veľmi intenzívna a aróma vďaka cesnaku sýta. Veľkou výhodou je aj ich trvanlivosť, aj po 2-3 dňoch chutia skvelo a tak výborným pochutením takisto na oslavy či záhradné slávnosti. […]


  • Černicová ružová poleva

    Černicová ružová poleva

    Možno chcete len ozdobiť rýchlo vašu bábovku či koláč a nechcete siahať po polotovaroch. Upokojím vás, s týmto receptom vôbec nemusíte. Z rozvaru z ovocia, napríklad čučoriedok ale takisto aj malín či černíc si viete vyrobiť takúto skvelú polevu, ktorá nielen dobre vyzerá ale chutí intenzívne po ovocí, ktoré ste […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*