V Nemecku, v regióne v ktorom sa nachádzam, sa tradične na sviatok svätého Martina uskutočňujú lampliónové pochody a večer si potom deti pomaškrtia na chutných nadýchaných kysnutých praclíkoch posypanými hrubým cukrom. Ja som spravila menšiu obmenu tohto klasického receptu a do cesta zapracovala marcipán. Výsledok je proste jedná veľká dobrota, nielen ľahučké páperové cesto ale aj chuť marcipánu, ktorá sa nachádza v celom pečive.
Suroviny:
- 500g hl. múky
- 50g masla izbovej teploty
- 2 PL olivového oleja
- 4 PL kr. cukru
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 1 štipka soli
- 200g marcipánovej zmesy
- ca. 250 ml mlieka (rastlinného mlieka)
- hrubý cukor
- 1 žĺtok
Postup:
- Kvasnice si rozdrolíme do misky a posypeme ich cukrom. Dobre premiešme a potom necháme 10minút stáť, pokiaľ sa kvasnice neroztopia na tekutinu a vytvorí sa kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku si môžete pozieť tu.
- Múku dáme do misky spolu s kváskom, soľou, maslom, oliv. olejom a mliekom a dobre spolu premiesime.
- Cesto miesime aspoň 10 minút, pokiaľ dostane správnu elasticitu. Potom ho prikryté necháme 30 minút na teplom mieste oddychovať.
- Následne ho vygúľame do obdĺžnika.
- Aj marcipán si rozvaľkáme na obdĺžnik (mal by mať polovičný rozmer ako obdĺžnik z cesta.
- na cesto položíme marcipán a potom ho preklopíme cestom aby vznikol akoby sandwich.
- Pomocou pizza noža a z neho odkrojíme rovnako veľké 1 cm hrubé lásy ( z uvedeného množstva vyjde ca.8 kusov).
- Tie potom zatočíme do tvaru praclíka. To znamená, že obe strany cesta uchopíme do ruky a prekrížime ich, konce potom zo spodu pritlačíme na cesto.
- Prezlíky pokladieme na plech a prikryté necháme hodinu oddychovať.
- Potom ich pomažeme roztrepaným žĺtkom prípadne posypeme hrubým cukrom a dáme piecť pri 200°C na ca. 20 minút do zlatista.
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
-
Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?
Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]
-
Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín
Domáce cestoviny či rezance si možno super jednoducho pripraviť aj doma, na cestovinové cesto vám postačia tieto 3 základné suroviny. Tak prečo to nevyskúšať?
-
Šťavnaté rezy Margot
Ako dieťa som nikdy neodolala tyčinke Margot, tá chuť kokosovej drte a tomu tmavej čokolády ma uchvátila. Ako dospelá som začala túto dobrotu používať aj pri pečení a jednoznačným vyvrcholením týchto snáh sú rezy margot. Ich základ je šťavnaté čokoládové cesto s krásne nadýchaným čokoládovým krémom a zakončený vrstvou postrúhanej […]