Marcipánový preclík k sviatku svätého martina

V Nemecku, v regióne v ktorom sa nachádzam, sa tradične na sviatok svätého Martina uskutočňujú lampliónové pochody a večer si potom deti pomaškrtia na chutných nadýchaných kysnutých praclíkoch posypanými hrubým cukrom. Ja som spravila menšiu obmenu tohto klasického receptu a do cesta zapracovala marcipán. Výsledok je proste jedná veľká dobrota, nielen ľahučké páperové cesto ale aj chuť marcipánu, ktorá sa nachádza v celom pečive.

Suroviny:

  • 500g hl. múky
  • 50g masla izbovej teploty
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 PL kr. cukru
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 1 štipka soli
  • 200g marcipánovej zmesy
  • ca. 250 ml mlieka (rastlinného mlieka)
  • hrubý cukor
  • 1 žĺtok

Postup:

  • Kvasnice si rozdrolíme do misky a posypeme ich cukrom. Dobre premiešme a potom necháme 10minút stáť, pokiaľ sa kvasnice neroztopia na tekutinu a vytvorí sa kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku si môžete pozieť tu.
  • Múku dáme do misky spolu s kváskom, soľou, maslom, oliv. olejom a mliekom a dobre spolu premiesime.
  • Cesto miesime aspoň 10 minút, pokiaľ dostane správnu elasticitu. Potom ho prikryté necháme 30 minút na teplom mieste oddychovať.
  • Následne ho vygúľame do obdĺžnika.
  • Aj marcipán si rozvaľkáme na obdĺžnik (mal by mať polovičný rozmer ako obdĺžnik z cesta.
  • na cesto položíme marcipán a potom ho preklopíme cestom aby vznikol akoby sandwich.
  • Pomocou pizza noža a z neho odkrojíme rovnako veľké 1 cm hrubé lásy ( z uvedeného množstva vyjde ca.8 kusov).
  • Tie potom zatočíme do tvaru praclíka. To znamená, že obe strany cesta uchopíme do ruky a prekrížime ich, konce potom zo spodu pritlačíme na cesto.
  • Prezlíky pokladieme na plech a prikryté necháme hodinu oddychovať.
  • Potom ich pomažeme roztrepaným žĺtkom prípadne posypeme hrubým cukrom a dáme piecť pri 200°C na ca. 20 minút do zlatista.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*