Dusené hovädzie beef stew

Beef Stew je pokrm známy v anglicky hovoriacich krajinách. Je to pomaly a dlho dusené mäso v kombinácii so zeleninou, výsledkom ktorého je pokrm plný arómy a štavy. Asi neexistuje jeden univerzálny recept na jeho prípravu, zeleninu možno podľa chuti obmieňať, čo ho robí o to zaujímavejším.

Suroviny:

  • 750g hovädzieho mäsa
  • 1PL hl. múky
  • 5ks mrvky
  • 5-10ks šampiónov
  • 5-6ks zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 200ml rajčinovej šťavy
  • 250ml vody alebo hovädzieho vývaru
  • 1čl octu
  • soľ, čierne korenie, bobkový list, sladká červená paprika, čili
  • Bylinky podľa chuti (sušené alebo čerstvé) – napr. tymián, bazalka, oregano, petržlenová vňať

Postup:

  • Na pomalé dusenie sa hodí najmä tlakový hrniec alebo liatinový hrniec. Ten nalepšie už pred vložením mäsa nechať nahriať.
  • Mäso si pokrájame na kocky (asi ako na guláš) a okoreníme soľou a čiernym korením a posypeme 1PL hl. múky. Dobre v koreninách a múke obalíme. Zprudka opražíme na troche oleja v hrnci.
  • Keď sa mäsu uzavrú póry, tak zalejeme rajčinovým pretlakom a vývarom a necháme spolu s bobkovým listom najskôr 1-1,5hod. prikryté dusiť.
  • Medzitým si pokrájame cibuľu na prúžky, mrkvu, zemiaky a šampiňóny na väčšie kusy.
  • Keď je mäso už takmer mäkké, pridáme pripravenú zeleninu a spolu s mäsom dusíme ďaľších 30-45min.
  • Na záver dochutíme soľou, čili, roztlačným cesnakom, bylinkami a troškou octu. Šťava je dostatočne hustá, netreba prihusťovať.
  • Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Uzavretá pizza Calzone

    Uzavretá pizza Calzone

    Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *