Beef Stew je pokrm známy v anglicky hovoriacich krajinách. Je to pomaly a dlho dusené mäso v kombinácii so zeleninou, výsledkom ktorého je pokrm plný arómy a štavy. Asi neexistuje jeden univerzálny recept na jeho prípravu, zeleninu možno podľa chuti obmieňať, čo ho robí o to zaujímavejším.
Suroviny:
- 750g hovädzieho mäsa
- 1PL hl. múky
- 5ks mrvky
- 5-10ks šampiónov
- 5-6ks zemiakov
- 1 cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 200ml rajčinovej šťavy
- 250ml vody alebo hovädzieho vývaru
- 1čl octu
- soľ, čierne korenie, bobkový list, sladká červená paprika, čili
- Bylinky podľa chuti (sušené alebo čerstvé) – napr. tymián, bazalka, oregano, petržlenová vňať
Postup:
- Na pomalé dusenie sa hodí najmä tlakový hrniec alebo liatinový hrniec. Ten nalepšie už pred vložením mäsa nechať nahriať.
- Mäso si pokrájame na kocky (asi ako na guláš) a okoreníme soľou a čiernym korením a posypeme 1PL hl. múky. Dobre v koreninách a múke obalíme. Zprudka opražíme na troche oleja v hrnci.
- Keď sa mäsu uzavrú póry, tak zalejeme rajčinovým pretlakom a vývarom a necháme spolu s bobkovým listom najskôr 1-1,5hod. prikryté dusiť.
- Medzitým si pokrájame cibuľu na prúžky, mrkvu, zemiaky a šampiňóny na väčšie kusy.
- Keď je mäso už takmer mäkké, pridáme pripravenú zeleninu a spolu s mäsom dusíme ďaľších 30-45min.
- Na záver dochutíme soľou, čili, roztlačným cesnakom, bylinkami a troškou octu. Šťava je dostatočne hustá, netreba prihusťovať.
-
Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí
Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]
-
Uzavretá pizza Calzone
Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:
-
Pomarančové lievance
Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]