Beef Stew je pokrm známy v anglicky hovoriacich krajinách. Je to pomaly a dlho dusené mäso v kombinácii so zeleninou, výsledkom ktorého je pokrm plný arómy a štavy. Asi neexistuje jeden univerzálny recept na jeho prípravu, zeleninu možno podľa chuti obmieňať, čo ho robí o to zaujímavejším.
Suroviny:
- 750g hovädzieho mäsa
- 1PL hl. múky
- 5ks mrvky
- 5-10ks šampiónov
- 5-6ks zemiakov
- 1 cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 200ml rajčinovej šťavy
- 250ml vody alebo hovädzieho vývaru
- 1čl octu
- soľ, čierne korenie, bobkový list, sladká červená paprika, čili
- Bylinky podľa chuti (sušené alebo čerstvé) – napr. tymián, bazalka, oregano, petržlenová vňať
Postup:
- Na pomalé dusenie sa hodí najmä tlakový hrniec alebo liatinový hrniec. Ten nalepšie už pred vložením mäsa nechať nahriať.
- Mäso si pokrájame na kocky (asi ako na guláš) a okoreníme soľou a čiernym korením a posypeme 1PL hl. múky. Dobre v koreninách a múke obalíme. Zprudka opražíme na troche oleja v hrnci.
- Keď sa mäsu uzavrú póry, tak zalejeme rajčinovým pretlakom a vývarom a necháme spolu s bobkovým listom najskôr 1-1,5hod. prikryté dusiť.
- Medzitým si pokrájame cibuľu na prúžky, mrkvu, zemiaky a šampiňóny na väčšie kusy.
- Keď je mäso už takmer mäkké, pridáme pripravenú zeleninu a spolu s mäsom dusíme ďaľších 30-45min.
- Na záver dochutíme soľou, čili, roztlačným cesnakom, bylinkami a troškou octu. Šťava je dostatočne hustá, netreba prihusťovať.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Cviklový šalát s fazuľou
Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]