Jednoduchý hrnčekový šťavnatý citrónový koláč

Pre niekoľkými mesiacmi som si kúpila malý citrónovník. Veľmi sa mi páčila aróma ktorú šírili jeho listy. Ani som netušila aka skvelá investícia to bola. Mojmu citrónovníku sa v kuchyni veľmi páči a rodí krásne citróny, ktoré nielen pekne vyzerajú ale aj skvelo chutia. Z najnovšej dávky citrónov som si vyrobila tento chutný a rýchly koláč a postačí vám naň šálka s objemom 250ml.

Suroviny:

  • 3 vajíčka
  • 1,5 šálky hl. múky
  • 1/2 sálky kr. cukru
  • 1/2 šálky oleja (napr. slnečnicový)
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ prášku do pečiva
  • štava a kôra z 1 citróna

Suroviny na polevu

  • štava z 1/2 citróna
  • ca 100g práškového cukru

Postup

  • Vajíčka vyšlaháme do penista s cukrom a vanilkovým cukrom. Postupne pridávame olej.
  • Potom primiešame kôru a šťavu z citróna ako aj prášok do pečiva a múku.
  • Vzniknuté cesto dáme do vymastenej formy na pečenie a pečieme pri 160⁰C ca 35-40min. do zlatista.
  • Cesto nechať vychladnúť a potom vyklopíme z formy.
  • Na polevu preosejeme práškový cukor a postupne k nemu pridávame po malých lyžičkách citrónovú šťavu. Zakaždým premiešame. Mala by vzniknuť lepkavá (nie moc riedka) poleva.
  • Keď je poleva riedka tak pridáme ešte trochu cukru, ak príliš hustá, tak zas trochu viac citrónovej šťavy.
  • Polevu nanesieme na vychladnutý koláč a podľa chuti ho ešte ozdobíme.
  • Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Uzavretá pizza Calzone

    Uzavretá pizza Calzone

    Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *