Jednoduchý hrnčekový šťavnatý citrónový koláč

Pre niekoľkými mesiacmi som si kúpila malý citrónovník. Veľmi sa mi páčila aróma ktorú šírili jeho listy. Ani som netušila aka skvelá investícia to bola. Mojmu citrónovníku sa v kuchyni veľmi páči a rodí krásne citróny, ktoré nielen pekne vyzerajú ale aj skvelo chutia. Z najnovšej dávky citrónov som si vyrobila tento chutný a rýchly koláč a postačí vám naň šálka s objemom 250ml.

Suroviny:

  • 3 vajíčka
  • 1,5 šálky hl. múky
  • 1/2 sálky kr. cukru
  • 1/2 šálky oleja (napr. slnečnicový)
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ prášku do pečiva
  • štava a kôra z 1 citróna

Suroviny na polevu

  • štava z 1/2 citróna
  • ca 100g práškového cukru

Postup

  • Vajíčka vyšlaháme do penista s cukrom a vanilkovým cukrom. Postupne pridávame olej.
  • Potom primiešame kôru a šťavu z citróna ako aj prášok do pečiva a múku.
  • Vzniknuté cesto dáme do vymastenej formy na pečenie a pečieme pri 160⁰C ca 35-40min. do zlatista.
  • Cesto nechať vychladnúť a potom vyklopíme z formy.
  • Na polevu preosejeme práškový cukor a postupne k nemu pridávame po malých lyžičkách citrónovú šťavu. Zakaždým premiešame. Mala by vzniknuť lepkavá (nie moc riedka) poleva.
  • Keď je poleva riedka tak pridáme ešte trochu cukru, ak príliš hustá, tak zas trochu viac citrónovej šťavy.
  • Polevu nanesieme na vychladnutý koláč a podľa chuti ho ešte ozdobíme.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


  • Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]


One Comment

  1. Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *