Pre niekoľkými mesiacmi som si kúpila malý citrónovník. Veľmi sa mi páčila aróma ktorú šírili jeho listy. Ani som netušila aka skvelá investícia to bola. Mojmu citrónovníku sa v kuchyni veľmi páči a rodí krásne citróny, ktoré nielen pekne vyzerajú ale aj skvelo chutia. Z najnovšej dávky citrónov som si vyrobila tento chutný a rýchly koláč a postačí vám naň šálka s objemom 250ml.
Suroviny:
- 3 vajíčka
- 1,5 šálky hl. múky
- 1/2 sálky kr. cukru
- 1/2 šálky oleja (napr. slnečnicový)
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
- štava a kôra z 1 citróna
Suroviny na polevu
- štava z 1/2 citróna
- ca 100g práškového cukru

Postup
- Vajíčka vyšlaháme do penista s cukrom a vanilkovým cukrom. Postupne pridávame olej.
- Potom primiešame kôru a šťavu z citróna ako aj prášok do pečiva a múku.
- Vzniknuté cesto dáme do vymastenej formy na pečenie a pečieme pri 160⁰C ca 35-40min. do zlatista.
- Cesto nechať vychladnúť a potom vyklopíme z formy.
- Na polevu preosejeme práškový cukor a postupne k nemu pridávame po malých lyžičkách citrónovú šťavu. Zakaždým premiešame. Mala by vzniknuť lepkavá (nie moc riedka) poleva.
- Keď je poleva riedka tak pridáme ešte trochu cukru, ak príliš hustá, tak zas trochu viac citrónovej šťavy.
- Polevu nanesieme na vychladnutý koláč a podľa chuti ho ešte ozdobíme.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Jednoduchá kalerábová polievka
Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:
-
Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte
Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]
Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu