Čierne ríbezle majú skvelú osobitú arómu a k tomu tiež nádhernú farbu. Čierne ríbezle sú okrem toho skvelým ovocím na posilnenie imunity, niektoré výskumy dokazujú, že ríbezle majú protizápalové a dezinfekčné účinky. Okrem prípravy sirupu sa tiež hodia na tento jednoduchý džem.
Suroviny:
- 1 kg ovocia
- 1 malá šálka vody
- 350g cukru (alternatívne 200g želírovacieho cukru)
- 1čl kyseliny citrónovej
- 1čl škorice
Postup:
- Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich. Vložíme do hrnca.
- Polejeme vodou, pridáme kyselinu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 15-20 minút. Ak sa vytvorí pena, túto odoberieme. Pena znižuje trvanlivosť džemu.
- Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť. Potom ju cez husté sitko prepasírujeme do hrnca. Je dôležité dostať nielen šťavu ale aj čo možno najviac z dužiny ovocia. V sitku by mali ostať len šupky, kôstky prípadne stopky.
- Do prepasírovanej zmesi pridáme cukor vrátime na sporák. Tam za občasného miešania varíme až do zhustenia. Ku koncu varenia pridáme škoricu, dodá to džemu krásnu arómu.
- Správnu konzistenciu džemu spoznáme najlepšie tak, že namočíme doň špičku lyžičky alebo varešky a položíme ju stranou na minútu. Keď potom má lepkavú, džemovitú, konzistenciu, tak už je džem hotový a môžeme ju odobrať zo sporáku.
- Džem ešte vrelý nalejeme do čistých, najlepšie sterilizovaných pohárov, potom uzavrieme viečkom a pohár otočíme tak, aby ostal na viečku, teda hore hlavou. Ja zvyknem poháre ešte prikryť kuchynskou utierkou a takto ich necháme pomaly vychladnúť.
Môj tip na sterilizáciu
EXISTUJú RôZNE SPôSOBY AKO STERILIZOVAť POHáRE. mNE OSOBNE SA OSVEDčILO ICH NAJSKôR DOBRE VYUMýVAť JAROVOU VODOU, OPLáCHNUť A NECHAť VYSCHNúť. pOTOM V MIKROVLKNKE (POZOR, POHáR NESMIE MAť KOVOVé čASTI) ICH NECHáM PRI NAJVYššOM VýKONE 4-5 MINúT ZOHRIEVAť ABY SA ZNIčILI PRíPADNE BAKTéRIE.
-
Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy
Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]
-
Chrumkavé pečené zemiaky
Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]
-
Cesnakový bochník
Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]