Čierne ríbezle majú skvelú osobitú arómu a k tomu tiež nádhernú farbu. Čierne ríbezle sú okrem toho skvelým ovocím na posilnenie imunity, niektoré výskumy dokazujú, že ríbezle majú protizápalové a dezinfekčné účinky. Okrem prípravy sirupu sa tiež hodia na tento jednoduchý džem.
Suroviny:
- 1 kg ovocia
- 1 malá šálka vody
- 350g cukru (alternatívne 200g želírovacieho cukru)
- 1čl kyseliny citrónovej
- 1čl škorice
Postup:
- Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich. Vložíme do hrnca.
- Polejeme vodou, pridáme kyselinu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 15-20 minút. Ak sa vytvorí pena, túto odoberieme. Pena znižuje trvanlivosť džemu.
- Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť. Potom ju cez husté sitko prepasírujeme do hrnca. Je dôležité dostať nielen šťavu ale aj čo možno najviac z dužiny ovocia. V sitku by mali ostať len šupky, kôstky prípadne stopky.
- Do prepasírovanej zmesi pridáme cukor vrátime na sporák. Tam za občasného miešania varíme až do zhustenia. Ku koncu varenia pridáme škoricu, dodá to džemu krásnu arómu.
- Správnu konzistenciu džemu spoznáme najlepšie tak, že namočíme doň špičku lyžičky alebo varešky a položíme ju stranou na minútu. Keď potom má lepkavú, džemovitú, konzistenciu, tak už je džem hotový a môžeme ju odobrať zo sporáku.
- Džem ešte vrelý nalejeme do čistých, najlepšie sterilizovaných pohárov, potom uzavrieme viečkom a pohár otočíme tak, aby ostal na viečku, teda hore hlavou. Ja zvyknem poháre ešte prikryť kuchynskou utierkou a takto ich necháme pomaly vychladnúť.
-
Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom
Chutné a aromatické jedlo, ktoré je vďaka pridanému hovädziemu mletému mäsu aj sýte. Celý pokrm si pripravíte pomalým dusením len v 1 panvici, takže skutočne nenáročné a bez zbytočného riadu. Výbornou prílohou je napríklad ryža. Recept
-
Šťavnaté kuracie špízy
Kuracie prsia možno pripraviť vskutku rýchlo, u nás doma je okrem prípravy kuracích pŕs na prírodno obľúbená aj príprava formou špízou. To skvelé na nich je, že môžete ich obohatiť o akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí a takisto môžete tak deťom prepašovať dodatočnú porciu zeleniny do ich stravy.
-
Šošovicový šalát
Tento šalát je chutnou prílohou, ktorá aj zasýti. Jeho príprava je nenáročná. Podobne ako pri cestovinových šalátoch a tu odporúčam uvariť šošovicu al dente, teda nie úplne do mäkka, aby sa počas miešania nerozmágala.