Ak hľadáte super jednoduchý recept na chutné veľkonočné keksíky, tak odporúčam vyskúšať tieto veľkonočné linecké vajíčka. Krehučké cesto, ktoré chutí aj bez plnky. Tentoraz som na ozdobovanie použila jedlé kvietky sirôtky, no nieje toto jar na taniery?
Potrebujete:
- 150g masla
- 1 vanilkový cukor
- 2 žĺtky
- 80g kryštálový cukor
- 200g hladkej múky
- 50g kukurčiného škrobu (alebo rovnaké množstvo vanilkového pudingového prášku)
- (Jahodový lekvár na plnenie ak chcete plniť)
Na polevu:
- za 2 PL citrónovej šťavy
- Ca. 50g práškového cukru

Postup:
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
- Pridáme maslo izbovej teploty, škrob a postupne pridávame preosiatú múku až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
- Miesime rukami, to zlepší spojenie masla so zvyšnými položkami.
- Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu tuhnúť v chladničke.
- Potom cesto vygúľame na pomúčenej doske na tenko a vykrojíme z nej vzor (kruh).
- Linecké vajíčka pokladieme na plech s odstupom.
- Potom ich pečieme pri 200°C do zhnednutia (ca 10min). Keď sú upečené, necháme ich 10 minút chladnúť predtým nech ich odoberieme z plechu.
- Na záver ich posypeme práškovým cukrom alebo ozdobíme polevou.
- Na polevu preosejeme práškový cukor a po troche pridávame citrónovú šťavu. Vždy premiešame až vznikne krémovitá poleva.
- Tú nanesieme lyžičkou na keksíky a necháme usušiť.

-
Jahodové tartaletky – recept
Jahody možno si vychnutnať na toľko možných spôsobov ale jeden z najčerstvejších využití je do ovocných koláčov či tarte, v tomto prípadne v malej verzii teda tartaletky.
-
Nebeské ríbezľové kocky, hrnčekový recept
Tento zákusok je presne taký, ako hovorí nadpis – nebeský. Šťavnaté maslové cesto a k tomu mierne kyslasté ríbezle a biela obláčiková bielková pena na vrchu. Vskutku skvelá kombinácia, ktorá vám učaruje.
-
Pravý nemecký guláš
Guláš je pripravovaný na množstvo rôznych spôsobov. Tento je typický pre ten Nemecký kraj v ktorom žijem. Základ jeho chuti tvorí veľa cibule, rajčinový pretlak a dlhé dusenie. Výbornou prílohou je domáca knedľa či kyslá kapusta.