Táto avokádová torta je krásne vlhká a chuťou jej dominuje chuť kakaa a čokolády. Skvelá pochúťka pre čokoholikov.
Asi väčšina ľudí keď počuje, že koláč je “zdravý”, tak si pomyslí, že to asi chuťovo nič moc nebude. Nie v tomto prípade, idú do neho síce zdravé suroviny, ale chuťovo mu nič chýbať nebude.
Prečo vám tuk, cukor a vajcia chýbať nebudú?
Tuk, vajcia a cukor v nej proste len nahradia ich prírodné alternatívy ktoré sa bežne v týchto potravinách nachádzajú.
Avokádo v tomto prípade nahrádza tuk. Ďatle zas dodávajú karamelovú chuť a arómu. Na zahustenie som tentoraz použila chia semiačka ale takisto sa hodia tiež zomleté ľanové semiačka.
Suroviny:
- 2 zrelé avokáda (hmotnosť po očistení- bez šupky a kôstky ca. 200g)
- 2 PL chia semiačok
- 5 PL (ovseného) mlieka
- 14 ks ďatlí
- 125ml horúcej vody (pre ďatle)
- 180g múky
- 40 g kakaového prášku
- 125ml jablkového pyré
- 1 čl prášku do pečiva
- 50g posekanej tmavej čokolády
Postup:
- Najskôr si zapneme trúbu a necháme ju vyhrievať na 180C.
- Ďatle odkvôstkujeme a dáme do misky. Zalejeme horúcou vodou a necháme 10 minút zmäkknúť. Potom ich rozmixujeme aj s tekutinou ponorným mixérom na hladkú kašu.
- Medzitým ošúpeme avokádo a roztlačíme ho vydličkou na kašu.
- Chia semiačka polejeme ovseným mliekom a dobre premiešame, necháme krátko nadopnať.
- Potom už len zmiešame suroviny.
- Do vysokej misky si dáme avokádo, ďatlovú kašu, chia semiaka a jablkové pyré. Premiešame.
- Pridáme suché komponenty – múku, prášok do pečiva, kakao a vypracuujeme hladké cesto.
- Na záver primiešame na drobno posekanú čokoládu.
- Tortovú formu (priemer 22cm) vymastíme a nalejeme do nej cesto.
- Prikryté pečieme najskôr 45 minút, potom odokryté ešte 5-10 minút.
Výborným krémom na túto tortu je napríklad tento čokádový krém.
Tento recept patrí do kategórie – Vegan, Veľkonočné pečenie.