Zemiakové placky zo surových zemiakov

Zemiakové placky zo surových zemiakov (bez múky)

U nás doma sú zeleninové placky veľmi obľúbené, najmä tieto chrumkavé zemiakové placky.

K tomuto receptu ma inšpirovali tradičné nemecké placky “Rösti”, ktoré sa vyrábajú zo surových zemiakov. Typické pre ich chuť je chrumkavá kôrka a vláčne vnútro.

Suroviny:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 vajíčko
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL zemiakové škrobu
  • 2 PL čerstvých byliniek posekanych na drobno
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  • 1kg zemiakov ošúpeme a postrúhame na jemno (na to najlepšie použiť kuchynský robot).
  • Z postrúhaných zemiakov vytlačíme podľa možnosti všetkú prebytočnú šťavu a vložíme ich do misky.
  • K zemiakom pridáme škrob, vajíčko, roztlačený cesnak, soľ, čierne korenie a bylinky podľa chuti.
  • Všetko dobre premiešame.
  • Panvicu nahrejeme, a keď je horúca pridáme olej.
  • Potom na panvicu kladieme za 1-2 polievkové lyžice zemiakovej zmesi a tú roztlačíme na placku.
  • Oheň znížime na najnižšiu teplotu a necháme placku z každej strany minimálne 5 minút opekať,až začne mať na povrchu zlatistú chrumkavú kôrku.
  • Potom placku otočíme a opečieme z druhej strany.

Recept patrí do kategórie- Bezmäsité slané.

  • Helva – nepečený dezert z kukuričnej polenty, hrnčekový recept

    Helva – nepečený dezert z kukuričnej polenty, hrnčekový recept

    Helva je jednoduchý sladký dezert, ktorému dominuje chuť praženej kukuričnej múky- polenty a píniových orieškov. Tento orientálny dezert sa pripravujem v rôznych kútov sveta odlišne, existuje aj variant pripravený z múky ale mne osobne učaroval tento u polenty. Je to veľmi trvácny dezert, ideálny na oslavy ako finger food. Na […]


  • Jednoduchý slivkový koláč bez kysnutia s tvarohom a mandľami

    Jednoduchý slivkový koláč bez kysnutia s tvarohom a mandľami

    Sezóna sliviek je v plnom prúde, jedným z možných spôsob prípravy je tento chutný jednoduchý slivkový koláč s tvarohom a mandľami. Je to opäť raz recept bez váženia, stačí vám hrnčiek s objemom 250ml. Suroviny: 3 vajcia 1/2 šálky oleja 1/2 šálky jemného tvarohu 1/2 šálky cukru 1 šálka hl. […]


  • Pomaly dusené hovädzie dusené na rajčinovej omáčke

    Pomaly dusené hovädzie dusené na rajčinovej omáčke

    Výborné slávnostné jedlo, ktoré sa síce dlkšie dusí ale za to s ním nieje takmer žiadne robota. Omáčka je krásne aromatická a sýta. Výborná tiež ku knedle. Suroviny: 300g hoväzdzieho mäsa (napríklad zo stehna) 1 veľká kuchynská cibuľa 200ml rajčinového pretlaku passata 200ml vody 1 malá kocka cukru (taká do kávy) 1 […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.