Tento recept na odpaľované cesto som dostala od mojej mamy. Je to veľmi chutná obdoba klasického zemiakového či tvarohového cesta, ktoré sa na ovocné guľky zvykne používať.
S odpaľovaným cestom sa veľmi dobre robí, tvarovanie guliek ide raz dva. Je to veľmi chutný a nenáročný recept, osobne môj favorit na sladké guľky. Cesto sa hodí takisto na výrobu šúľancov.
Potrebujete:
- 500ml mlieka
- 10 kopcových lyžíc krupice
- 2 čl soli
- 1 PL kr. cukru
- 1 žĺtko
- 100g polohrubej múky
Postup:
- Mlieko necháme za miešania zovrieť so soľou a cukrom.
- Pridáme krupicu a miešame až do zahustenia, teda pokiaľ sa začne cesto prilepovať na spodok hrnca a sa “odpaľovať”.
- Potom necháme cesto mierne vychladnúť a primiešame doňho žĺtko.
- Dobre premiešame.
- Keď vychladnute cesto, pridáme doňho ešte múku. Cesto je mierne lepkavé, dá sa ale veľmi ľahko spracovať keď pracujete s mokrými rukami.
- Z cesta odoberáme menšie kusy a tie vytvarujeme na placku.
- Do stredu každého cesta dáme umyté ovocie a to obalíme cestom do tvaru guľky.
- Následne guľky vložíme do vriacej osolenej vody a varíme až pokiaľ vyplávajú na povrch (ca.10-15min).
- Na záver polejeme guľky roztopeným maslom.
- Podávame s čerstvo pomletym makom alebo orechami.
Pozrite si tiež recept na tradičné šúľance s makom – https://recepis.sk/2019/03/10/makove-sulance/