odpalovane cesto krupicove cesto recept mak sladke mucny recept

Krupicové odpaľované cesto, recept na ovocné guľky

Tento recept na odpaľované cesto som dostala od mojej mamy. Je to veľmi chutná obdoba klasického zemiakového či tvarohového cesta, ktoré sa na ovocné guľky zvykne používať.

S odpaľovaným cestom sa veľmi dobre robí, tvarovanie guliek ide raz dva. Je to veľmi chutný a nenáročný recept, osobne môj favorit na sladké guľky. Cesto sa hodí takisto na výrobu šúľancov.

Potrebujete:

  • 500ml mlieka
  • 10 kopcových lyžíc krupice
  • 2 čl soli
  • 1 PL kr. cukru
  • 1 žĺtko
  • 100g polohrubej múky

Postup:

  • Mlieko necháme za miešania zovrieť so soľou a cukrom.
  • Pridáme krupicu a miešame až do zahustenia, teda pokiaľ sa začne cesto prilepovať na spodok hrnca a sa “odpaľovať”.
  • Potom necháme cesto mierne vychladnúť a primiešame doňho žĺtko.
  • Dobre premiešame.
  • Keď vychladnute cesto, pridáme doňho ešte múku. Cesto je mierne lepkavé, dá sa ale veľmi ľahko spracovať keď pracujete s mokrými rukami.
  • Z cesta odoberáme menšie kusy a tie vytvarujeme na placku.
  • Do stredu každého cesta dáme umyté ovocie a to obalíme cestom do tvaru guľky.
  • Následne guľky vložíme do vriacej osolenej vody a varíme až pokiaľ vyplávajú na povrch (ca.10-15min).
  • Na záver polejeme guľky roztopeným maslom.
  • Podávame s čerstvo pomletym makom alebo orechami.

Pozrite si tiež recept na tradičné šúľance s makom – https://recepis.sk/2019/03/10/makove-sulance/

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.