Makové šúlance

Mám rada šúlance, či už s makom alebo kakaom. Niekedy ich pripravujem s krupicového odpalovaného cesta, inokedy zas klasicky zo zemiakového. Zemiakové má hlavne tú výhodu, že možno naňho použiť akékoľvek zbytky uvarených zemiakov či zemiakovej kaše a vyprodukovať nové, veľmi chutné jedlo. Tento raz som sa rozhodla pre zemiakové cesto.

Postup:

  • Uvarené ošúpané zemiaky (ca. 500g) dobre rozmixovať na kašu a premiešať s 1 vajíčkom. Postupne pridávať hrubú múku až vznikne nelepivé cesto.
  • Cesto formovať rukamy do formy šúlancov. Medzitým si postaviť na sporák 2l vody, osoliť a nechať zovrieť.
  • Keď voda vrie, vložiť do nej pripravené šúlance a nechať variť až vyplávajú na povrch (ca. 5-10min). Potom ich z vody vybrať. Ja ich zvyknem ešte horúce hneď poliať roztopeným maslom, potom sa spolu nepolepia.
  • Servírovať podla chute či už s cukrom a makom, alebo kakaom, alebo s pomletými orechami.

One Comment

  1. Pingback: Krupicové odpaľované cesto, recept na ovocné guľky - recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.