Recept na rýchlu polievku pečená zelenina

Recept na rýchlu polievku z pečenej zeleniny

Tento jednoduchý recept na rýchlu polievku zvládne naozaj každý začiatočník.

Zeleninu na túto polievku si môžete kedykoľvek upiecť keď budete mať čas, potom ju uskladniť a za 5 minút pripraviť v deň podávania hotovú polievku.

Prečo zeleninu piecť? Pečením dostane zelenina krásnu grilovanú arómu, práve tá dodá polievke tú typickú chuť.

Ja ju rada pripravujem keď pečiem koláče. Proste súbežne s koláčmi nechám na spodnom rozšte piecť. Jednodukšie to už ani nejde.

Suroviny:

  • 1 kuchynská cibuľa
  • väčší sladký zemiak (batat)
  • 1 mrkva
  • (1/4 tekvice hokkaido)
  • 1-2 rajčiny
  • 1 PL kari korenia
  • Soľ, čierne korenie
  • 1,5 l vody/ vývaru
  • (100ml sladkej smotany- napr. rastlinnej)

Postup:

  • Sladký zemiak ošúpeme a pokrájame na kocky s veľkosťou ca. 1,5×1,5 cm.
  • Rajčiny a cibuľu ošúpeme, pokrájame na štvrťky.
  • Mrkvu ošúpeme a pokrájame na zgruba rovnako velké kusy ako sladký zemiak. Kdo chce môže pridať aj pokrájanú tekvicu.
  • Všetku zeleninu dáme na pekáč. Osolíme a okoreníme čiernym korením.
  • Potom pokvapkáme trochou oleja, dobre premiešame a rozložíme tak, aby mala zelenina svoje miesto a sa neprekrývala.
  • Takto pripravenú pečieme pri 200C po dobu 25-30 minút až začne mať zelenina na vrchu hnedasté miesta.
  • Vyberieme z trúby, zlejeme do misky a buď necháme vychladnúť a odložíme na iný deň alebo ďalej spracujeme.
  • Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.
  • V hrnci nahrejeme trochu oleja, pridáme na pár sekúnd kari korenie a hneď ako začne voniať ho zalejeme vodou/vývarom.
  • Pridáme zeleninovú kašu a podľa chuti dochutíme soľou či sladkou smotanou. Ja osobne pridávam aj pár kvapiek citrónovej šťavy pre jej sviežu arómu.
  • Variť už ju ďalej netreba takisto ani netreba zahusťovať. Sladký zemiak ju urobí krásne krémovitou.

Ak sa vám páčil tento zeleninový pokrm, možno vás zaujme tiež recept na chrumkavú pečenú zeleninu- https://recepis.sk/2022/02/05/skvela-priloha-pecena-zelenina/

Tento článok nájdete v kategórii- Bezmäsité jedlá slané, vegan

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.