Recept ako uvarit spaldova foccacia kysnute

Špaldová focaccia

Výborná lahká večera, nenáročná na prípravu a napriek tomu plná aróm a chutí. Oblohu možno voliť podľa chuti, ja mám rada olivy a tentoraz som použila aj sušené rajčiny, ale oblohou môže byť takisto aj cibuľka, rozmarín, špargľa…

Ja obľubujem foccaciu najmä so silnou cesnakovou arómou, podľa mňa nieje krásnejšej arómy ako vôňa pečeného cesnaku ?. Výbornou prílohou k foccacia je tiež rajčinová polievka.

Suroviny:

  • 300g špaldovej hladkej múky
  • 3 PL olivového oleja
  • 10g čerstvých kvasníc
  • 1PL kr.cukru
  • 1/2PL soli
  • Ca 250ml vlažnej vody

Postup:

  1. Kvasnice premiešame s cukrom a necháme chvílu postáť, aby sa vytvoril kvások.
  2. Múku, soľ, olej a kvások zmiesame a postupne pridávame vodu, až pokiaľ nevznikne elastické cesto.
  3. Je veľmi dôležité miesiť dlho, aspoň 10 minút, aby sa z múky uvolnil lepok, vďaka tomu bude cesto vláčnejšie.
  4. Potom prikryjeme cesto mokrým ručníkom a necháme ho pol hodiny kysnúť, najlepšie na vlažnom, nie príliš horúcom mieste.
  5. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche, položíme ho na plech a takto ho prikryté necháme oddychovať ďaľšiu pol hodinu.
  6. Následne do cesta prstami urobíme zopár priehlbiniek (dierok) a potom potrieme po celej ploche olivovým olejom, roztlačenými cesnakovými strúčikmi (ja som použila 3ks) a cesto mierne posolíme.
  7. Potom obložíme podľa chuti. Ja som použila sušené rajčiny, olivy a tymián.
  8. Cesto dáme do predhriatej rury na 200°C piecť na ca. 20 minút (v zavislosti od hrúbky cesta).

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*