Ako sa zo mňa stáva každých pár rokov vegán

Kdo má pozná alebo sleduje moje recepty vie, že som človek otvorený absolútne akémukoľvek jedlu, nerada sa obmedzujem a priraďujem k nejakej konkrétnej diétnej skupine či regionálnej kuchyni. Našla som totiž úplne v každom smere, či už pri vegetariánoch, vegánoch, paleo.. toľko skvelých receptov že sa mi ťažko k niečomu priradí na pevno. Asi mám blúdivú dušu a rada stále ďalej a ďalej skúmam nové chute a kombinácie.

Prečo ma teda každých pár rokov život zaviedol k vegánskej strave? Je to zaujímavé, ale všetky moje deti sa narodili s intoleranciou kravského mlieka. Aj keď sú plne kojené, stačí keď ja skonzumujem čo aj menšie množstvo kravskej bielkoviny a už sa to prejaví na ich koži, najčastejšie škvrnami pripomínajúcimi ekzém po telíčku. Aby sa takáto intolerancia nepremenila na alergiu je pre telo dôležité na istý časť alergén úplne vylúčiť zo stravy. A tak sa zo mňa každých pár rokov stal vegán.

Keď som mi to stalo po prvýkrát, pred 12 rokmi pri mojom synovi, bola som z toho zúfalá. Stále som pri varení narážala na prekážky, žiadne maslo, smotana, šľahačka.. išlo ma z toho poraziť a varila som asi stále len to isté do kola.

Svet sa za tých 12 rokov veľmi zmenil a práve vegánstvo, ktoré neuznáva žiadne zvieracie produkty, sa aktuálne teší veľkej obľube. To vidno najmä na obrovskom náraste “vegánskych” alternatívnych potravín, ktoré dnes už bežne možno dostať v obchode. Rastlinné syry, mlieka od výmyslu sveta (mandľové, ovsené, ryžové, kokosové..) ale tiež šľahačky.. to všetko už dnes bežne dostať. Človek sa vôbec nemusí obmedzovať.

Tým sa mne otvorili úplne nové možnosti ako variť naďalej plnohodnotne bez obmedzení a napriek tomu chutne. A keďže som človek zvedavý, veľmi si túto fázu vychutnávam a snažím sa objaviť čo možno najviac nových kulinárskych zážitkov a chutí. A aj keď je to pre mňa výzva, zanevrieť na zachodené chodníčky pri varení, veľmi ma to baví.

Verím, že aj vás mnohé moje nové recepty z vegánskej kuchyne oslovia a vyskúšate ich. Pre mňa je to v prvom rade investícia do zdravia mojich detí a takisto môjho zdravia. Pri mojich 3 už odrastených deťoch sa to oplatilo, všetci traja z intolerancie vyrástli a môžu žiť život bez alergií. A popravde až taká veľká obeta to pre mňa nie je, tie veci chutia proste skvelo :).

Moje nové kulinárske zážitky môžete so mnou sledovať v novej sekcii môjho menu – vegan.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*