jednoduche tartaletky pomarancove kokosove vegansky recept

Pomarančové tartaletky s kokosovou penou vo vnútri

Tentoraz som experimentovala s chuťou kokosu a pomaranču. Výsledok je výborny, pripomína karibské chute a navodzuje trochu dovolenkovu náladu. Chutný recept na pečenie. Je to vegánsky recept, pre nevegánsku verziu som pripísala alternatívne suroviny do zátvoriek).

Suroviny na cesto (ca. 10ks):

  • 125g kokosového (alebo iného rastlinného) tuku
  • Štipka soli
  • 2 PL ľanových semiačok + 5 PL vody (alternatívne 1 vajíčko)
  • 100g pomletých mandlí
  • 125g kryštáľového cukru
  • 200g hl.múky

Na plnku:

  • 100ml kokosového mlieka (s vysokým obsahom tuku)
  • 100 ml pomarančovej šťavy (ja som na to potrebovala 2 pomaranče)
  • 2 PL cukru
  • 1 čl agar agar (vegan želatína- alternatívne 1/2 tortového želé)
  • 2 PL san apart (vegan stužovač smotany, alternatívne 1 stuzovač smotany)
  • 1 pomaranč na ozdobu

Postup:

  • Na jemno zomleté ľanové semiačka zmiešame s vodou a necháme 5 minút postáť.
  • Kokosový tuk zmiešame s cukrom, potom pridáme mandle, ľanovú zmes, múku a soľ. Vypracujeme elastické cesto.
  • Cesto necháme pol hodinu oddychovať v mrazničke. Potom ho vygúľame na tenko a vykrojíme vo veľkosti naších tartaletkových formičiek.
  • Vložíme do vymastených formičiek, stred zaťažíme hrachom na pečenie a potom necháme piecť pri 180°C ca. 25 minút do zlatista.
  • Na plnku odoberieme z kokosovej dózy hustú časť (tekutú časť, ktorá a zvykne udadiť na spodku dózy nepoužijeme).
  • Túto dáme do misky spolu s cukrom a stužovačom san apart a šľaháme do tuha.
  • Plnku nanesieme do vychladnutých tartaletiek.
  • Potom si pomaranč umyjeme a aj so šupkou odkrojíme tenké kruhy. Keďze používame aj kôru je dobré použiť bio pomaranče.
  • Kolieska pomaranča potom položíme na kokosovú plnku.
  • Na záver vytlačíme šťavu z 2 pomarančov. Primiešame agar agar a nahrejeme az sa zmes zahustí.
  • Potom nanesieme na vrch pomarančov a necháme stuhnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.