ako upiect kysnute cesto zemlicky klobasa plnka recept na pecenie

Kysnuté žemličky so zemiakovou a klobásovou plnkou

Chutné trvanlivé pečivo so zemiakovou plnkou alebo plnené s klobáskou. Na zemiakovú plnku možno použiť aj zvyšok zemiakovej kaše, chutné využitie zvyškov.

Suroviny na cesto:

  • 500g hl. múky
  • 20g čerstvý kvasníc
  • 1PL cukru
  • 1PL soli
  • 50g masla izbovej teploty
  • 50ml oleja
  • 200ml vlažného mlieka
  • žĺtko a semiačka

Bezmäsitá/zemiaková plnka

  • 2-3 uvarené zemiaky (prípadne za šálku zemiakovej kaše)
  • 50g postrúhaného tvrdého syra (napr. ementál, gouda)
  • 1PL rajčinového pyré
  • 50g jemného krémovitého syru (mascarpone) alebo ricotta
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie

Mäsitá/ Klobásová plnka:

  • 100g klobásy pokrájanej na malej kocky
  • 50g postrúhaného tvrdého syra

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme stáť 10 minút až sa vytvorí kvások.
  • Do misky dáme múku, kvások, soľ, olej a maslo a postupne pridávame mlieko až vznikne elastické, nelepivé cesto. Toto miesime aspoň 10 minút, potom prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
  • Cesto po vykysnutí rozdelíme na 2 časti. Prvú časť rozgúľame na obdĺžnik. Na plnku zmiešame rozmágané zemiaky so syrom, rajčinovým pyré, pretlačeným strúčikom cesnaku, jemným krémovitým syrom a všetko dochutíme soľou a čiernym korením.
  • Potom plnku rovnomerne nanesieme na spodnú časť obdĺžnika a cesto pomaly zarolujeme do rolády. Tú rozdelíme na 10 rovnakých dielov a tieto pokladieme na plech s odstupom. Prikryté necháme kysnúť 10 minút.
  • Medzitým druhú časť vygúľame do šuľca a ten rozkrájame na 10 rovnakých dielov. Na klobásovú plnku zmiešame na drobno pokrájanú klobásu a postrúhaný syr.
  • Každý diel cesta potom na ruke roztiahneme do tvaru vajca, do stredu dáme časť plnky, kraje cesta dobre uzavrieme a vygúľame guľku. Tú položíme na plech. Toto zopakujeme aj so zvyšným cestom a zvyšnou plnkou. Takisto cesto prikryté necháme 10 minút stáť.
  • Trúbu si nahrejeme na 200C. Žemličky pomažeme žĺtkom, potom posypeme semiačkami (napr. mak/sézam) a necháme piecť ca. 20 minút do zlatista.
  • Po vychladnutí skladujeme v uzavretej nádobe.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.