Na staré kolená sa zo mňa stal veľký fanúšik prívarkov a až prednedávnom som so začudovaním skonštatovala, že na mojej stránke chýba recept na môj naoblúbenejší prívarok- zemiakový. Tento je nielen hotový za 20min. ale výborne tiež chutí mojím deťom a tak je to výborná teplá rýchla večera.
Potrebujete:
- 1/2kg zemiakov
- 1 bobkový list,
- 1 čl drvenej rasce
- 3 zrniečkami čierneho korenia
- 2 ošúpaných cesnakových strúčikov (v celku).
- Ca. 1l vody/vývaru
- 100ml sladkej smotany na varenie
- 200ml mlieka
- 1,5 PL múky
- 1 PL zem. škrobu
- 0,5-1PL octu
- 1čl cukru
- Štipka čili
Postup:
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na rovnako veľké kocky a umyjeme pod tečúcou vodou.
- Potom dáme do hrnca spolu s bobkovým listom, drvenej rasce, 3 zrniečkami čierneho korenia a 2 ošúpaných cesnakových strúčikov (v celku).
- Všetko zalejeme vodou tak, aby bola ca. 2 cm nad okrajom zemiakov. Následne osolíme a necháme zakryté na miernom ohni variť 15min.
- Na zahustenie zmiešame v miske 100ml sladkej smotany na varenie, mlieko, múku, zemiakový škrob a všetko spolu premiešame až zaniknú hrudky.
- Zmes vlejeme cez sítko ku zemiakom a premiešame. Necháme za miešania krátko zovrieť potom oheň vypneme.
- Na záver dochutíme 0,5-1 polievkovej lyžice octu (podľa toho, kdo ma ako rád kyslé) a cukrom. Ja pridávam tiež kôpor.
- Servírujeme s vajíčkom na tvrdo alebo volským okom, údeným mäsom či párkom. A komu je málo sýte aj s chlebíkom :).
