Jednoduché medovníky od babky (bez masla)

Snáď každá rodina má svôj overený recept na prípravu medovníkov. Na internete je ich tiež tak veľa, že sa človek nevie vôbec zorientovať a rozhodnúť pre ten správny recept. Každý sľubuje mäkké či aromatické medovníky. Zo skúsenosti viem, že mäkké medovníky sú skôr o spôsobe pečenia ako o surovinách. Ja osobne som dlho pátrala po tom správnom recepte pre mňa až som raz našla recept od mojej babky a ten ma tak oslovil, že ho rada posuniem aj ďalej. Áno, medovníky sú mäkké, aj aromatické ale najmä sú nenáročné na prípravu. Takisto vám na záver prezradím ako dosiahnúť peknú lesklosť ich povrchu.

Potrebujete:

  • 2 vajíčka veľkosť M/L
  • 370g hl. múky
  • 80g medu
  • 150g kr. cukru
  • štipka sódy
  • z každého po 1 Pl – škorica, citrónová kôra, perníkové korenie

Na potretie:

  • 1 vajíčko

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista až sa cukor roztopí.
  • Pridáme múku, med, pomaran4ovü köru, sódu a podľa chuti korenie (perníkové korenie, škorica, aníz). Miesime, až vznikne kompaktné nelepivé cesto.
  • Cesto zakryjeme potravinovou fóliou a dáme na noc do chladu.
  • Pred ďaľším spracovaním necháme ca. 1 hodinu stáť v miestnosti aby sa nahrialo.
  • Cesto potom rozvaľkáme na tenko a vykrajujeme fomičkou medovníky. Tie kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečieme pri 180C v predhriatej rúre ca. 8 až max. 10 minút. Čas pečenia je mimoriadne dôležitý pre mäkkosť medovníkov a závisí od hrúbky cesta. Ja mám overené, že akonáhle začnú meniť farbu na zlatistú hneď ich treba vyberať. Potom ostanú krásne mäkké.
  • Vajíčko roztrepeme vidličkou a potrieme ním povrch ešte vrelých medovníkov. Keďže sú ešte vrelé, v priebehu pár sekúnd sa glazúra vsaje do medovníkov a zanechá krásnu leskú vrstvu na ich povrchu.

One Comment

  1. Pingback: Medovníky bez masla ako od mojej babky, videopostup - recepis.sk - Keď tradície chutia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*