Kurací aspik

Aspik je v podstate kuracia verzia klasickej huspeniny. Jeho príprava je len podstatne rýchlejšia. Podávať sa môže rovnako ako pri huspenine poliatá octom s cibuľkou.

Potrebujete:

  • 1 celé kurča (alebo ca. 1kg kuracieho mäsa napr. Stehná, krídielka aj s kožou)
  • Cibula, bobkový list, 2 strúčiky cesnaku, čierne a nové korenie (v kuse)
  • Soľ, 1 kocka cukru
  • za šálku mrkvy pokrájanej na drobno
  • 1 paprika kápia
  • Za šálku hrášku (môže byť aj mrazený)
  • 1 balenie čírej želatíny (na 500ml tekutiny)

Postup:

  • Kuracie mäso umyjeme a dáme do hrnca spolu s cibuľou prekrojenou na polku, korením, bobkovým listom, cesnakom a soľou.
  • Zalejeme 1 l vody a necháme zovrieť a potom na miernom ohni variť 1 hodinu.
  • Vývar (po varení ostane ca. 750ml) scedíme a necháme kompletne vychladnúť (to je dôležité). Mäso vyberieme, kožu odoberieme a zvyšné mäso odoberieme z kostí a pokrájame na menšie kusy. Vložíme do obdĺžnikovej formy, v ktorej chceme aspik pripraviť.
  • Mrkvu a kápiu pokrájame na drobno a spolu s hráškom ju necháme variť v troche vody dochutenej soľou a 1 kockou cukru ca. 10 minút do mäkka. Potom zlejeme z vody a zeleninu pridáme takisto do formy.
  • Aby aspik dobre držal formu je dôležité odstrániť všetok tuk z vývaru. Ak máme vývar studený tak to ide veľmi jednoducho, lebo tuk sa nám usadí na vrchu vývaru a tak ho môžeme ľahko odobrať.
  • Želatínu si nasypeme do misky, pridáme trochu studeného vývaru a necháme krátko nabopnať. Potom vlejeme do zvyšného vývaru, ktorý opäť za miešania zohrejeme. Nemusí však už zovrieť. Želatína potrebuje len teplú tekutinu, aby sa rovnomerne rozpustila.
  • Keď je želatína rozpustená, vývar nalejeme do formy s mäsom a zeleninou, necháme vychladnúť a potom dáme do chladničky na noc stuhnúť.
  • Pred servírovaním vyklopíme z formy. Keď je aspik dobre stuhnutý, ide to ľahúčko.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*