Trvácne makové kysnuté koláčiky

Veľmi trvácne kysnuté pečivo- uzavreté v nádobe chutia výborne aj po týždni. Kdo chce, môže si cesto zarobiť už večer, cesto nechať na noc pomaly kysnúť v chladničke a ráno už len upiecť  čerstvé makové koláčiky na raňajky.

Potrebujete:

  • 500g hl.múky
  • 20g čerstvého droždia + 2Pl kr.cukru
  • 30g kr.cukru
  • Štipka soli
  • 40g masla izbovej teploty
  • 250ml mlieka izbovej teploty
  • 1 vajíčko

Na plnku potrebujete:

  • 50g rozpusteného masla
  • 50ml mlieka
  • 50g maku v celku (nepomletého)
  • 2-3Pl strúhanky
  • 70g kr.cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Kôra z 1/2 citróna
  • 4Pl marmelády (napr.marhuľovej)
  • 1 žĺtko na potretie

Postup:

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
  • Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom ako aj 1 vajíčko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
  • To zakryté necháme hodinu kysnúť.
  • Mlieko nahrejeme spolu s maslom a marmeládou. Miešame až sa prísady roztopia. Pridáme mak s cukrom, premiešame a necháme pomaly 15-20 minút vychladnúť. Mak sa v tekutine nabopná.
  • Potom plnku dochutíme vanilkovým cukrom a citrônovou kôrou. Podľa potreby zahustíme strúhankou. Plnka by mala mať kašovitú konzistenciu.
  • Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Plnku nanesieme po celej ploche cesta a rovnomerne ju rozotrieme.
  • Potom cesto zaroľujeme a pokrájame ho na ca. 12 rovnako veľkých kusov (hrubých zhruba 3cm).
  • Plech vymastíme a s odstupom naň kladieme pripravené kúsky, tak aby mal každý kus okolo ešte dostatok miesta.
  • Kdo chce nechať kysnúť v noci, prikryje plech igelitom a dá ho do chladničky. Potom na ďaľší deň postupuje ako ďalej popísané.
  • Prikryté cesto necháme pri izbovej teplote 20 minút oddychovať.
  • Potom cesto potrieme žĺtkom a dáme piecť do predhriatej rúry pri 180°C na ca. 25 minút do zlatista.
  • Kdo chce ozdobí povrch koláčikov po vychladnutí jednoduchou citrónovou polevou. Na to zmiešame 50g práškového cukru s pár kvapkami.citrónu až vznikne lepkavá poleva. Tú namesieme lyžičkou na koláčiky a nevháme pár minút tuhnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*