Nebeská torta

Moja kolegyňa mi vždy opisovala jej obľúbený dezert – nebeskú tortu až som neodolala a musela túto vyskúšať aj doma. Je krásne šťavnatá s mierne chrumkavou penou z bielkov a mandlí na povrchu. A skutočne ten názov neklame, je to nebíčko v ústach.

Na cesto potrebujete:

  • 4 vajíčka + 1 bielko
  • 150+50g kr. cukru
  • 1čl octu
  • 1 vanilkový cukor
  • 50ml mlieka
  • 100g hl. múky
  • 50g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 50g mandlí v plátkoch
  • 125g masla izbovej teploty

Na plnku potrebujete:

  • 250ml šľahačkovej smotany
  • 300ml kyslej smotany
  • 1 balenie drtenej čírej želatíny
  • 50g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 70g malín (čerstvých alebo mrazených) prípadne iné drobné ovocie

Postup

  • Najskôr oddelím žĺtka od bielkov. Bielka dáme do nerezovej misky a pridáme 150g cukru ako aj ocot. Misku umiestnime nad paru a pomocou ručného mixéra bielka šľaháme nad parou do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • K 4 žĺtkom pridáme 50g cukru a vanilkový cukor. Vyšľaháme do peny. Pridáme mlieko a mäkké maslo.
  • Na záver pridáme suche položky – múku, škrob a prášok do pečiva. Miešame. Keď vznikne krémovité cesto, tak pridáme ešte 1/2 bielkovej zmesi a pomalými pohybmi ju primiešame k cesto.
  • 2 tortové formy (priemer 22-24cm) si vymastíme a cesto rozdelíme tak, aby polovička cesta bola v jedenej forme a polovička v druhej.
  • Do druhej formy tiež pridáme na vrch cesta bielkový sneh, ktorý zarovnáme a posypeme mandľami.
  • Obe formy dáme piecť do predhriatej rúry pri 150C na 45 minút. Potom formu bez bielka vyberieme a s bielkom necháme v trúbe. Teplotu znížime na 50C a takto necháme ešte pol hodinu schnúť.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Na to vyšľaháme najskôr šľahačkovú smotanu s cukrom do tuha. Pridáme kyslú smotanu a citrónovú kôru.
  • Želatínu dáme do hrnca, zalejeme ju 3PL vody a hrniec na minútu nahrejeme. Potom oheň vypneme. V teplom hrnci by sa za miešania mala želatína zmeniť na tekutinu. Pridáme za 1PL smotanovej zmesi, rozmiešame. Potom vlejeme do zvyšnej smotanovej plnky.
  • Okolo vychladnutého tortového korpusu umiestnime cukrárenskú obruč. Na cesto nalejeme polovičku plnky. Na tu rovnomerne rozložíme maliny a zalejeme druhou polovičkou plnky. Na vrch položíme tortový plát s baiser na vrchu.
  • Takto pripravenú tortu necháme najlepšie cez noc tuhnúť v chladničke.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*