Moja kolegyňa mi vždy opisovala jej obľúbený dezert – nebeskú tortu až som neodolala a musela túto vyskúšať aj doma. Je krásne šťavnatá s mierne chrumkavou penou z bielkov a mandlí na povrchu. A skutočne ten názov neklame, je to nebíčko v ústach.
Na cesto potrebujete:
- 4 vajíčka + 1 bielko
- 150+50g kr. cukru
- 1čl octu
- 1 vanilkový cukor
- 50ml mlieka
- 100g hl. múky
- 50g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 50g mandlí v plátkoch
- 125g masla izbovej teploty
Na plnku potrebujete:
- 250ml šľahačkovej smotany
- 300ml kyslej smotany
- 1 balenie drtenej čírej želatíny
- 50g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 70g malín (čerstvých alebo mrazených) prípadne iné drobné ovocie
Postup
- Najskôr oddelím žĺtka od bielkov. Bielka dáme do nerezovej misky a pridáme 150g cukru ako aj ocot. Misku umiestnime nad paru a pomocou ručného mixéra bielka šľaháme nad parou do tuhej peny. Odložíme stranou.
- K 4 žĺtkom pridáme 50g cukru a vanilkový cukor. Vyšľaháme do peny. Pridáme mlieko a mäkké maslo.
- Na záver pridáme suche položky – múku, škrob a prášok do pečiva. Miešame. Keď vznikne krémovité cesto, tak pridáme ešte 1/2 bielkovej zmesi a pomalými pohybmi ju primiešame k cesto.
- 2 tortové formy (priemer 22-24cm) si vymastíme a cesto rozdelíme tak, aby polovička cesta bola v jedenej forme a polovička v druhej.
- Do druhej formy tiež pridáme na vrch cesta bielkový sneh, ktorý zarovnáme a posypeme mandľami.
- Obe formy dáme piecť do predhriatej rúry pri 150C na 45 minút. Potom formu bez bielka vyberieme a s bielkom necháme v trúbe. Teplotu znížime na 50C a takto necháme ešte pol hodinu schnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Na to vyšľaháme najskôr šľahačkovú smotanu s cukrom do tuha. Pridáme kyslú smotanu a citrónovú kôru.
- Želatínu dáme do hrnca, zalejeme ju 3PL vody a hrniec na minútu nahrejeme. Potom oheň vypneme. V teplom hrnci by sa za miešania mala želatína zmeniť na tekutinu. Pridáme za 1PL smotanovej zmesi, rozmiešame. Potom vlejeme do zvyšnej smotanovej plnky.
- Okolo vychladnutého tortového korpusu umiestnime cukrárenskú obruč. Na cesto nalejeme polovičku plnky. Na tu rovnomerne rozložíme maliny a zalejeme druhou polovičkou plnky. Na vrch položíme tortový plát s baiser na vrchu.
- Takto pripravenú tortu necháme najlepšie cez noc tuhnúť v chladničke.