Jemné lasagne s hovädzím mletým mäsom a bešamelovou omáčkou Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk

Jemné lasagne s hovädzím mletým mäsom a bešamelovou omáčkou

Už roky robím lasagne a vždy mi v nich vadili relatívne veľké kusy mletého mäsa/rajčín/cibule.. Dnes som dostala nápad rajčinovu omáčku s mäsom po uvarení jemne rozmixovať a výsledok je super -jemnulinké lasagne bez veľkých kusov. Odteraz už ani inak robiť nebudem.

Suroviny:

  • 1 cibuľa
  • 200g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 dóza rajčín v šťave
  • soľ, čierne korenie, 1 kocka cukru
  • 3PL masla
  • 3PL hl-múky
  • 100ml vývaru
  • 300ml mlieka
  • lasagne cestoviny
  • 200g tvrdého syru

Postup:

  • Na prípravu lasagne si treba pripraviť rajčinovú a bešamelovú omáčku. Na rajčinovú omáčku opražíme 1 cibuľu pokrájanú na kocky, pridáme 200g mletého hovädzieho mäsa, osolíme, okoreníme čiernym korením a pražíme pokiať je mäso pekne hnedé.
  • Potom pridáme 300ml rajčinového pretlaku passata alebo 1 dózu rajčín v šťave a necháme ešte krátko prevariť.
  • Dochutíme sušeným čili, 1 čl cukru a podľa potreby dosolíme. Potom necháme vychladnúť a krátko rozmixujeme ponorným mixérom.
  • Na bešamelovú omáčku necháme najskôr roztopiť v hrnci 3Pl masla, pridáme rovnaké množstvo hl. múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
  • Tu zalejeme 100ml vývaru (najlepšie hovädzím) a 300ml mlieka. Osolíme, dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a za stáleho miešania varíme až pokiaľ omáčka nezhustne. Potom necháme vychladnúť.
  • Samotná príprava lasagní je po tejto predpríprave už nenáročná. Do obĺžnikovej formy na pečenie dáme najskôr na spodok za 1 naberačku bešamelovej omáčky a rozotrieme ju. Na to položíme pláty lasagne (surové bez varenia). Kde sa prekrývajú, treba na spoj dať trošku bešamelovej omáčky, alebo nadbytočnú časť plátu odlomiť.
  • Na prvú vrstvu lasagnových cestovín dáme 1 naberačku bešamelovej omáčky, rozotrieme ju a na to nalejeme za 1 naberačku rajčinovej omáčky. Opäť rozotrieme a položíme na to druhú vrstvu plátov lasagní. Toto opakujeme ca 4-5 krát, až pokiaľ sa minie rajčinová omáčka.
  • Posledná vrstva je tvorená plátmy, na ktoré sa dá už len bešamelová omáčka a na záver sa posype tento posledný plát hrubou vrstvou postrúhaného syru (napr. Gouda/eidam).
  • Doležité je, aby počas vrstvenia boli všetky pláty dobre pokryté omáčkou. Počas pečenia pláty lasagne krásne navlhnú a tým sa uvaria, preto nieje potrebné ich predvárať. Na záver necháme lasagne v pekáči piecť pri 180°C pokiaľ syr nedostane zlatistú farbu (ca. 30minút).

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*