Výborný desert, nenáročný na prípravu, zato náročnejší na čas, nakoľko sa pripravuje na etapy. V mojom prevedení jeho diétnejšia verzia s nahradením časti smotany za mlieko.
Panna cotta:
- 250ml šlahačkovej smotany
- 250ml mlieka
- 4Pl kr.cukru
- 1 čerstvá vanilka (alebo 1 vanilkový cukor cukor)
- 4 plátky želatíny alebo 1 balenie drtenej čírej želatíny (na 500ml)
Postup:
- Smotanu a mlieko zohrejeme a rozmiešame v nej cukor a vanilku (na to vanilku rozrezať a hrotom noža vyškrabať vnútro, zvyšok vanilky pridať do mlieka počas varenia a neskôr odstrániť).
- Smotana by mala byť horúca ale nemala by zovrieť.
- Medzitým namočíme želatínové pláty do vlažnej vody a necháme ich aspoň 10 min. postáť.
- Potom pláty želatíny vyžmýkame z vody a postupne ich za miešania pridáme do horúcej smotany (predtým odstránime vanilku!).
- Kdo použije drtenú želatínu, ten ju nemusí vopred predmočiť. Stačí keď ju prisypame do vlažnej, nie horúcej, tekutiny.
- Plníme do pohárov (najlepšie pomocou lievika).
- Kdo si nieje istý, či je želatína dobre rozpustená, môže ju plniť cez sítko aby sa v ňom préípadné kúsky zachytili.
- Potom necháme poháre v chladničke pár hodín stáť, aby panna cotta stuhla.
Jahodová vrstva:
- 250g jahôd necháme variť spolu s 200ml vody a 4PL kr. cukrom do mäkka (ca. 5min).
- Rozmixujeme a prepasírujeme cez sítko.
- Potom dáme opäť do hrnca, pridáme toľko vody, aby celkovo vzniklo 500ml tekutiny.
- Na záver pridáme 2 balenia želatínového prášku (najlepšej červenej želatíny) a za stáleho miešania zohrievame, pokiaľ sa želatína úplne nerozpustí a zmes zahustí.
- Do pohárov plníme (opäť pomocou lievika) až ked je smotanová vrstva tuhá (po ca 3-4hod. v chladničke).
Kiwi vrstva:
- 700g kiwi (ca. 6ks, najlepšie zrelých) ošúpeme a rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do odmerky a dolejeme toľko vody, až vznikne 500ml tekutiny.
- Vložíme do hrnca a pridáme 4PL kr. cukru.
- Prisypeme 2 balenia drtenej čírej želatíny v prášku a za miešania necháme zohriať. Opať plníme až keď spodné vrstvy už stuhnú.