zemiakovy gratin so spenatom a masovymi gulkami recept

Zemiakový gratin so špenátom a mäsovými guľkami

Výborné a rýchle jedlo z jedného plechu.

Na bešamelovú omáčku potrebujete:

  • 2PL masla
  • 2PL hl. múky
  • 150ml hov. vývaru/vody
  • 200ml mlieka
  • soľ, muškátový oriešok

Okrem toho potrebujete:

  • 800g zemiakov
  • 150g mrazeného špenátu
  • 250g hov. mletého mäsa
  • 1 vajíčko
  • strúhanka
  • soľ, čierne korenie, sušený cesnak

Postup:

  • Najskôr si pripraviť omáčku. Na to opiecť maslo a múku krátko spolu a zaliať vývarom a mliekom. Všetko dobre premiešať až zaniknú hrudky a potom ešte nechať na sporáku za miešania zovrieť až sa omáčka zahustí. Na záver dochutiť soľou a orieškom. Podrobný postup na prípravu bešamelu nájdete aj tu: https://recepis.sk/2019/09/20/zakladna-besamelova-omacka/
  • Hovädzie mäso dať do misky spolu s vajíčkom, soľou a čiernym korením. Postupne pridať strúhanku až vznikne nelepivé cesto. Z toho vytvarovať guľky a tie odložiť stranou.
  • Zemiaky ošúpať umyť a pokrájať na tenké, rovnako hrubé, plátky.
  • Na záver si pripraviť špenát. Ten nechať rozmraziť a dochutiť soľou, čiernym korením a cesnakom.
  • Nádobu na zapekanie vymazať olejom. Potom na spodok umiest niť 1/2 zemiakových plátov. Zaliať 1/2 bešamelovej omáčky.
  • Následne poukladať mäsové guľky (surové) a medzery vyplniť zvyšnými zemiakmi. Opäť poliať bešamelom a do medzier umiestniť lyžicou kôpky špenátu.
  • Nechať zapekať pri 180C ca- 45min až pokiaľ nezmäknú zemiaky. Ak by zemiaky začali byť moc opečené, tak prikryť ku záveru alobalom a tak nechať dopiecť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*