Človek by mal byť vždy otvorený pre niečo nové, tak aj ohladom jedla a takisto prípravy tradičných kysnutých dobrôt. Veľakrát práve tak spozná nepoznané a dobré. Minule som zahliadla v pekárni predávať jablkové osie hniezda a tak som sa rozhodla pridať ku klasickým škoricovým hniezdam aj posekané jablká. Výsledkom je veľmi štavnaté a chutné osie hniezdo.
Na cesto potrebujete:
- 500g hl. polohrubej múky
- ½ čerstvých kvasníc
- 250ml vlažného mlieka
- štipka soli
- 2PL kr. cukru
- 50g roztopeného masla
- 1 vajíčko + 1 žĺtko na potretie
- ca. 10ml vody
Plnka:
- 3 PL škorice
- 1 veľké jablko pokrájané na malé kocky
- 2 PL cukru (najlepšie trstinového)
- 50g masla izbovej teploty
Postup:
- Kvasnice rozdrobiť do misky, posypať cukrom a dobre premiešať. Nechať krátko postáť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Potom zmiešať s mliekom.
- Do múky primiešať vajíčko, mlieko s kváskom, soľ, maslo a začať miesiť. Podľa potreby ešte priliať trošku vody až vznikne vláčne, nelepivé cesto. To miesiť aspoň 10min. a potom v uzavretej nádobe nechať na teplom mieste 1 hod. kysnúť.
- Alternatívne si možno cesto pripraviť už vopred, a nechať ho kysnúť pomaly (napríklad cez noc) v chladničke. 20min. pred spracovaním potom vybrať z chladničky aby nabralo trochu izbovú teplotu.
- Cesto potom vyrolovať na pomúčenej pracovnej doske na 0,5cm hrubý obdlžník. Cesto pomazať naskôr dôkladne mäkkým maslom, potom posypať mletou škocicou a cukrom a na záver posypať pokrájanými jablkovými kúskami.
- Následne cesto pozdĺžne zatočiť do rolky a pomocou ostrého noža (ja používam pílkový nožík) odkrojiť 2cm hrubé pláty. Tie potom klásť s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie a jemne ich zhora pritlačiť rukou.
- Na záver potrieť hniezda žĺtkom a dať piecť pri 180⁰C ca. 25 min. do zlatista.
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
-
Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?
Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]
-
Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami
Táto krupicová piškóta je skvelou voľbou rýchleho koláča ktorý je super trvácny a mimoriadne vhodný na výlety či pikniky. Ja som tentoraz pridala sušené hrozienka, vy však môžete pridať akékoľvek sušené ovocie – marhule, slivky, ďatle- alebo ich úplne vynechať. To sušené ovocie je ale chutí skvelo, sú to také […]
-
Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín
Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát. Recept
-
Domáce rezance ako od starej mamy
Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.