Človek by mal byť vždy otvorený pre niečo nové, tak aj ohladom jedla. Veľakrát práve tak spozná nepoznané a dobré. Minule som zahliadla v pekárni predávať jablkové osie hniezda a tak som sa rozhodla pridať ku klasickým škoricovým hniezdam aj posekané jablká. Výsledkom je veľmi štavnaté a chutné osie hniezdo.
Na cesto potrebujete:
- 500g hl. polohrubej múky
- ½ čerstvých kvasníc
- 250ml vlažného mlieka
- štipka soli
- 2PL kr. cukru
- 50g roztopeného masla
- 1 vajíčko + 1 žĺtko na potretie
- ca. 10ml vody
Plnka:
- 3 PL škorice
- 1 veľké jablko pokrájané na malé kocky
- 2 PL cukru (najlepšie trstinového)
- 50g masla izbovej teploty
Postup:
- Kvasnice rozdrobiť do misky, posypať cukrom a dobre premiešať. Nechať krátko postáť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Potom zmiešať s mliekom.
- Do múky primiešať vajíčko, mlieko s kváskom, soľ, maslo a začať miesiť. Podľa potreby ešte priliať trošku vody až vznikne vláčne, nelepivé cesto. To miesiť aspoň 10min. a potom v uzavretej nádobe nechať na teplom mieste 1 hod. kysnúť.
- Alternatívne si možno cesto pripraviť už vopred, a nechať ho kysnúť pomaly (napríklad cez noc) v chladničke. 20min. pred spracovaním potom vybrať z chladničky aby nabralo trochu izbovú teplotu.
- Cesto potom vyrolovať na pomúčenej pracovnej doske na 0,5cm hrubý obdlžník. Cesto pomazať naskôr dôkladne mäkkým maslom, potom posypať mletou škocicou a cukrom a na záver posypať pokrájanými jablkovými kúskami.
- Následne cesto pozdĺžne zatočiť do rolky a pomocou ostrého noža (ja používam pílkový nožík) odkrojiť 2cm hrubé pláty. Tie potom klásť s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie a jemne ich zhora pritlačiť rukou.
- Na záver potrieť hniezda žĺtkom a dať piecť pri 180⁰C ca. 25 min. do zlatista.