Lemon pie zo salka

Kolegyňa mi stále basnila o koláči, ktorý jedla počas dovolenky. Kedže sa ma chystala navštíviť, rozhodla som sa jej pripraviť moju verziu a už som zvedavá, či ju takisto tak uchváti ako origninál, ktorý jedla na gréckych ostrovoch.

Na cesto potrebujete:

  • 200g maslových sušienok
  • 125g masla

Na plnku potrebujete:

  • Šťava z 2 veľkých citrónov
  • 250g jemného krémovitého syru (napr. Mascarpone)
  • 1 salko
  • 3 žĺtka
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 kopcovité polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • 3 bielka
  • 100g práškového cukru 

Postup:

  • Maslové sušienky dať do veľkého sáčku a rozdrtiť valčekom na ceste na jemno. Pridať maslo a premiešať. Vznikuté cesto dať do vymastenej tortovej formy a dobre pritlačiť.
  • Na plnku zmišať žĺtka so salkom, vanilkovým cukrom a krémovitým syrom. Citrónovú šťavu preliať cez sítko a pridať k zmesy. Vzniknutú plnku naliať na predpripravené cesto a nechať piecť v trúbe pri 180°C ca. 30min.
  • Bielka vyšľahať s cukrom do pevného snehu. Sneh naniesť cukrárenskou šprickou na stuhnutý pie a nechať ešte 15min. krátko zapiecť aby sneh trochu stuhol. Kdo chce môže sneh nahradiť aj vyšlahanou šľahčkovou smotanou. Tú samozrejme už nepiecť ale naniesť na vychladnutý pie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.