Panna cotta s jahodovou vrstvou a ovocím

Výborný desert, nenáročný na prípravu, zato náročnejší na čas, nakoľko sa pripravuje na etapy. V mojom prevedení jeho diétnejšia verzia s nahradením časti smotany za mlieko.

Panna cotta:

  • 250ml šlahačkovej smotany
  • 250ml mlieka
  • 4Pl kr.cukru
  • 1 čerstvá vanilka (alebo 1 vanilkový cukor cukor)
  • 4 plátky želatíny alebo 1 balenie drtenej čírej želatíny (na 500ml)

Postup:

  1. Smotanu a mlieko zohrejeme a rozmiešame v nej cukor a vanilku (na to vanilku rozrezať a hrotom noža vyškrabať vnútro, zvyšok vanilky pridať do mlieka počas varenia a neskôr odstrániť).
  2. Smotana by mala byť horúca ale nemala by zovrieť.
  3. Medzitým namočíme želatínové pláty do vlažnej vody a necháme ich aspoň 10 min. postáť.
  4. Potom pláty želatíny vyžmýkame z vody a postupne ich za miešania pridáme do horúcej smotany (predtým odstránime vanilku!).
  5. Kdo použije drtenú želatínu, ten ju nemusí vopred predmočiť. Stačí keď ju prisypame do vlažnej, nie horúcej, tekutiny.
  6. Plníme do pohárov (najlepšie pomocou lievika).
  7. Kdo si nieje istý, či je želatína dobre rozpustená, môže ju plniť cez sítko aby sa v ňom préípadné kúsky zachytili.
  8. Potom necháme poháre v chladničke pár hodín stáť, aby panna cotta stuhla.

Jahodová vrstva:

  • 250g jahôd necháme variť spolu s 200ml vody a 4PL kr. cukrom do mäkka (ca. 5min).
  • Rozmixujeme a prepasírujeme cez sítko.
  • Potom dáme opäť do hrnca, pridáme toľko vody, aby celkovo vzniklo 500ml tekutiny.
  • Na záver pridáme 2 balenia želatínového prášku (najlepšej červenej želatíny) a za stáleho miešania zohrievame, pokiaľ sa želatína úplne nerozpustí a zmes zahustí.
  • Do pohárov plníme (opäť pomocou lievika) až ked je smotanová vrstva tuhá (po ca 3-4hod. v chladničke).

Kiwi vrstva:

  • 700g kiwi (ca. 6ks, najlepšie zrelých) ošúpeme a rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do odmerky a dolejeme toľko vody, až vznikne 500ml tekutiny.
  • Vložíme do hrnca a pridáme 4PL kr. cukru.
  • Prisypeme 2 balenia drtenej čírej želatíny v prášku a za miešania necháme zohriať. Opať plníme až keď spodné vrstvy už stuhnú.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*