Mramorový koláč je obdoba klasickej bábovky, v ktorej sa časť múky nahrádza kakaom. V nemecku sa pripravuje veľmi často a moje deti ho maju radi ako koláč na cesty, najmä keď sa vyberieme do prírody a robíme menší piknik. Je proste krásne nadýchaný a šťavnatý. Možno ho pripraviť či už do bábovkovej formy alebo do klasickej obdĺžnikovej hlbokej. Kdo má chuť môže tiež povrch ešte poliať roytopenou čokoládou pre extra čokoládovú chuť.
Suroviny:
- 4 vajíčka
- 150g kr. cukru
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
- 150g hl.múky
- 50g kakaového prášku + 2 PL vody
- 100ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 100ml oleja
- Štipka soli
Postup:
- Žĺtka oddelíme od bielkov.
- Bielka vyšlaháme spolu so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme ich stranou.
- Potom žĺtka vyšlaháme s cukrom do penista. Počas šlahania postupne pridávme olej a ten tiež dobre prešlaháme aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu.
- Pridáme tiež vanilkový cukor a vodu ako aj suché komponenty- múku a prášok na pečenie.
- Keď sa všetko dobre prepojí tak pomalými pohybami primiešame bielkový sneh.
- Časť cesta potom nalejeme do vymastenej bábovkovej formy. Necháme si asi za šálku cesta v miske.
- Do toho primiešame kakao ako aj 2 PL vody a premiešame. Kakaovú zmes nalejeme opatrne do bieleho cesta tak aby sa nám vyvoril ten klasický, mramorový vzhľad.
- Bábovka by sa mala ako všetky piškótové cesta dávať do predhriatej rúry.
- Potom ju necháme piecť pri 160°C ca. 40minút do zlatista.
- Na testovanie, či už je hotová najlepšie zapichnúť do cesta špáratko a keď na ňom neostanú žiadne zbytky cesta, tak už je cesto hotové.
- Pred vyklopením z formy necháme bábovku kompletne vychladnúť, inak sa môže stať, že sa cesto poškodí.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.