Moja obdoba tejto talianskej klasiky sa tentoraz nezaobíde celkom bez pečenia. Čo však ostáva je skvelá kombinácia chuti mascarpone krému, kávy a kakaa v tejto mimoriadne lahodnej tiramissu torte. Pečený základ oceníte najmä pri krájaní, ktoré je mimoriadne jednoduché a ľahko sa servíruje bez poškodenia tvaru (ako tomu často býva pri klasickom tiramissu). Skvelý chladený dezert pre hostí.
Suroviny cesto:
- 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
- ½ masla izbovej teploty
- ½ šálky kakaového prášku
- 1 šálka hladkej múky
- štipka soli
- 2čl prášku do pečiva
- 1 Vanilkový cukor
- 2 vajíčka
Ostatné suroviny:
- 10ks dlhých piškôt
- 200ml silného espressa alebo kávy
- 200g mascarpone krému
- 150ml šľahačkovej smotany
- 1 stužovač smotany
- 100g práškového cukru
- 4-5PL kakaa
Postup:
- Trúbu predhrejeme na 160C.
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
- Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
- Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
- Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, spodný papier odstránime a cesto preklopíme do vymastenej tortovej formy.
- Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestníme do tortovej formy (optimálne s 22 alebo 24cm).
- Potom cesto pečieme v trúbe pri 180⁰C ca. 30 minúť. Po upečení necháme kompletne vychladnúť. Okolo umiestníme cukrárenskú obruč.
- Následne si vyšľaháme smotanu so stužovačom do tuha. Pridáme mascarpone a práškový cukor.
- Cesto, ktoré medzičasom vychladlo pokropíme trochou kávy. zvyšnú kávu nalejeme do misky.
- Na ceto nalejeme 1/2 plnky a rozotrieme ju do hladka.
- Následne každú dlhú piškótu najskôr krátko namočíme do kávy a potom položíme na mascarpone plnku. Piškóty uložíme tak, aby boli blízko pri sebe a pokryli celú plochu tortovej formy.
- Na to nanesieme zvyšnú plnku a opäť zarovnáme.
- Vrch torty posypeme výdatne kakaom, ktoré sme si dali do sítka.
- Takto pripravenú tortu necháme najlepšie na noc oddychovať v chladničke. Potom odstránime cukrárenkú obruč a servírujeme.
-
Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách
Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]
-
Omáčka na cestoviny Niva bez smotany
Je to zaujímavé, ale u nás sa Nivová omáčka nikdy nepripravovala zo smotanou a bola tak nielen omnoho menej kalorická ale takisto ľahšia na strávenie. Preto sa chcem o tento recept, kde základ tvorí jednoduchá biela omáčka, aj s vami podeliť. Príprava vám potrvá menej ako 10 minút, stojí to […]
-
Super rýchle hrnčekové brownies
Máte chuť čokolády? Tieto brownies sú skvelou voľbou, intenzívna chuť čokolády, krásne mäkké cesto a všetko bez váženia.
-
Nadýchaná kokosová torta
Máte chuť na sladkosť, ktorá chuti skvelo aj bez čokolády? Táto kokosová torta obsahuje kokos tak v ceste ako aj v plnke a jej príprava nevyžaduje žiadne hlbkové znalosti v pečení, túto zvládne aj začiatočník.
Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu