Pečená torta tiramissu

Moja obdoba tejto talianskej klasiky sa tentoraz nezaobíde celkom bez pečenia. Čo však ostáva je skvelá kombinácia chuti mascarpone krému, kávy a kakaa v tejto mimoriadne lahodnej tiramissu torte. Pečený základ oceníte najmä pri krájaní, ktoré je mimoriadne jednoduché a ľahko sa servíruje bez poškodenia tvaru (ako tomu často býva pri klasickom tiramissu). Skvelý chladený dezert pre hostí.

Suroviny cesto:

  • 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
  • ½ masla izbovej teploty
  • ½ šálky kakaového prášku
  • 1 šálka hladkej múky
  • štipka soli
  • 2čl prášku do pečiva
  • 1 Vanilkový cukor
  • 2 vajíčka

Ostatné suroviny:

  • 10ks dlhých piškôt
  • 200ml silného espressa alebo kávy
  • 200g mascarpone krému
  • 150ml šľahačkovej smotany
  • 1 stužovač smotany
  • 100g práškového cukru
  • 4-5PL kakaa

Postup:

  • Trúbu predhrejeme na 160C.
  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
  • Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
  • Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
  • Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, spodný papier odstránime a cesto preklopíme do vymastenej tortovej formy.
  • Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestníme do tortovej formy (optimálne s 22 alebo 24cm).
  • Potom cesto pečieme v trúbe pri 180⁰C ca. 30 minúť. Po upečení necháme kompletne vychladnúť. Okolo umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Následne si vyšľaháme smotanu so stužovačom do tuha. Pridáme mascarpone a práškový cukor.
  • Cesto, ktoré medzičasom vychladlo pokropíme trochou kávy. zvyšnú kávu nalejeme do misky.
  • Na ceto nalejeme 1/2 plnky a rozotrieme ju do hladka.
  • Následne každú dlhú piškótu najskôr krátko namočíme do kávy a potom položíme na mascarpone plnku. Piškóty uložíme tak, aby boli blízko pri sebe a pokryli celú plochu tortovej formy.
  • Na to nanesieme zvyšnú plnku a opäť zarovnáme.
  • Vrch torty posypeme výdatne kakaom, ktoré sme si dali do sítka.
  • Takto pripravenú tortu necháme najlepšie na noc oddychovať v chladničke. Potom odstránime cukrárenkú obruč a servírujeme.
  • Videorecept- Pečené zemiaky z trúby s parmezánom bez predvarenia

    Videorecept- Pečené zemiaky z trúby s parmezánom bez predvarenia

    Celý recept tu Pečené zemiaky z trúby s parmezánom


  • Pečená zelená špargľa hotová za 10 minút

    Pečená zelená špargľa hotová za 10 minút

    Zelená špargľa je mimoriadne jednoduchá zelenina na prípravu. Varením sa však nielen strácajú jej vitamíny ale žiaľ častokrát sa poškodí jej konzistencia. Preto som osobne veľký fanúšikom ju pripraviť pečením na panvici. Dostane tak neskutočne intenzívnu skoro orieškovú arómu a jej konzistencia je zvnútra pekne mäkká a zvnútra chrumkavá. Naozaj […]


  • Čína z hovädzieho mäsa po sečuánsky hotová za 15 minút

    Čína z hovädzieho mäsa po sečuánsky hotová za 15 minút

    Ja viem, znie to až moc lákavo, ale tento pokrm si vyžaduje skutočne pár minút prípravy. Na to aby sa podarilo, je nutné, aby bolo hovädzie mäso pokrájané na tenučké pásy a ideálne je použiť Wok panvicu ktorá lepšie šíri teplotu. Ak nemáte použite panvicu s čo najväčšim polomerom.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*