Moja obdoba tejto talianskej klasiky sa tentoraz nezaobíde celkom bez pečenia. Čo však ostáva je skvelá kombinácia chuti mascarpone krému, kávy a kakaa v tejto mimoriadne lahodnej tiramissu torte. Pečený základ oceníte najmä pri krájaní, ktoré je mimoriadne jednoduché a ľahko sa servíruje bez poškodenia tvaru (ako tomu často býva pri klasickom tiramissu). Skvelý chladený dezert pre hostí.
Suroviny cesto:
- 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
- ½ masla izbovej teploty
- ½ šálky kakaového prášku
- 1 šálka hladkej múky
- štipka soli
- 2čl prášku do pečiva
- 1 Vanilkový cukor
- 2 vajíčka
Ostatné suroviny:
- 10ks dlhých piškôt
- 200ml silného espressa alebo kávy
- 200g mascarpone krému
- 150ml šľahačkovej smotany
- 1 stužovač smotany
- 100g práškového cukru
- 4-5PL kakaa

Postup:
- Trúbu predhrejeme na 160C.
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
- Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
- Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
- Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, spodný papier odstránime a cesto preklopíme do vymastenej tortovej formy.
- Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestníme do tortovej formy (optimálne s 22 alebo 24cm).
- Potom cesto pečieme v trúbe pri 180⁰C ca. 30 minúť. Po upečení necháme kompletne vychladnúť. Okolo umiestníme cukrárenskú obruč.
- Následne si vyšľaháme smotanu so stužovačom do tuha. Pridáme mascarpone a práškový cukor.
- Cesto, ktoré medzičasom vychladlo pokropíme trochou kávy. zvyšnú kávu nalejeme do misky.
- Na ceto nalejeme 1/2 plnky a rozotrieme ju do hladka.
- Následne každú dlhú piškótu najskôr krátko namočíme do kávy a potom položíme na mascarpone plnku. Piškóty uložíme tak, aby boli blízko pri sebe a pokryli celú plochu tortovej formy.
- Na to nanesieme zvyšnú plnku a opäť zarovnáme.
- Vrch torty posypeme výdatne kakaom, ktoré sme si dali do sítka.
- Takto pripravenú tortu necháme najlepšie na noc oddychovať v chladničke. Potom odstránime cukrárenkú obruč a servírujeme.
-
Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy
Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]
-
Chrumkavé pečené zemiaky
Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]
-
Cesnakový bochník
Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]