Pečená torta tiramissu

Moja obdoba tejto talianskej klasiky sa tentoraz nezaobíde celkom bez pečenia. Čo však ostáva je skvelá kombinácia chuti mascarpone krému, kávy a kakaa v tejto mimoriadne lahodnej tiramissu torte. Pečený základ oceníte najmä pri krájaní, ktoré je mimoriadne jednoduché a ľahko sa servíruje bez poškodenia tvaru (ako tomu často býva pri klasickom tiramissu). Skvelý chladený dezert pre hostí.

Suroviny cesto:

  • 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
  • ½ masla izbovej teploty
  • ½ šálky kakaového prášku
  • 1 šálka hladkej múky
  • štipka soli
  • 2čl prášku do pečiva
  • 1 Vanilkový cukor
  • 2 vajíčka

Ostatné suroviny:

  • 10ks dlhých piškôt
  • 200ml silného espressa alebo kávy
  • 200g mascarpone krému
  • 150ml šľahačkovej smotany
  • 1 stužovač smotany
  • 100g práškového cukru
  • 4-5PL kakaa

Postup:

  • Trúbu predhrejeme na 160C.
  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
  • Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
  • Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
  • Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, spodný papier odstránime a cesto preklopíme do vymastenej tortovej formy.
  • Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestníme do tortovej formy (optimálne s 22 alebo 24cm).
  • Potom cesto pečieme v trúbe pri 180⁰C ca. 30 minúť. Po upečení necháme kompletne vychladnúť. Okolo umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Následne si vyšľaháme smotanu so stužovačom do tuha. Pridáme mascarpone a práškový cukor.
  • Cesto, ktoré medzičasom vychladlo pokropíme trochou kávy. zvyšnú kávu nalejeme do misky.
  • Na ceto nalejeme 1/2 plnky a rozotrieme ju do hladka.
  • Následne každú dlhú piškótu najskôr krátko namočíme do kávy a potom položíme na mascarpone plnku. Piškóty uložíme tak, aby boli blízko pri sebe a pokryli celú plochu tortovej formy.
  • Na to nanesieme zvyšnú plnku a opäť zarovnáme.
  • Vrch torty posypeme výdatne kakaom, ktoré sme si dali do sítka.
  • Takto pripravenú tortu necháme najlepšie na noc oddychovať v chladničke. Potom odstránime cukrárenkú obruč a servírujeme.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Nepravé rýchle tartaletky

    Nepravé rýchle tartaletky

    Ak sa vám nechce stráviť čas várbou tartaletiek, čo je naozaj precízna práca, môžete siahnuť k tejto o dosť jednoduhšej variante. Buď si keksíky vyrobíte doma alebo môžete alternatóvne použiť aj kupované maslové keksíky s väčším polomerom. Suroviny na cesto: Na plnenie: Postup:


  • Makové linecké koláčiky

    Makové linecké koláčiky

    Kdo ma pozná vie, že som veľkým fanúšikom maku a tak ani pri vianočnom pečení nesmie u nás chýbať. Tieto koláčiky sú nádherne krehké a plné chuti, nemali by chýbať pri vianočnom stole. Suroviny: Postup:


  • Advent, Advent..nová E-kniha s vianočnými receptami

    Advent, Advent..nová E-kniha s vianočnými receptami

    Moje deti sa v učili krásnu báseň – Advent, Advent.. sviečka žiari, najskôr jedna, potom druhá, potom tretia, potom štvrtá.. je to na neuverenie ale skutočne už jeden adventný týždeň máme za sebou a vianoce sa čoraz rýchlejšie blížia. Počas adventu sa akosi každý podvedome pripravuje na tieto krásne sviatky, […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *