Pečená torta tiramissu

Moja obdoba tejto talianskej klasiky sa tentoraz nezaobíde celkom bez pečenia. Čo však ostáva je skvelá kombinácia chuti mascarpone krému, kávy a kakaa v tejto mimoriadne lahodnej tiramissu torte. Pečený základ oceníte najmä pri krájaní, ktoré je mimoriadne jednoduché a ľahko sa servíruje bez poškodenia tvaru (ako tomu často býva pri klasickom tiramissu). Skvelý chladený dezert pre hostí.

Suroviny cesto:

  • 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
  • ½ masla izbovej teploty
  • ½ šálky kakaového prášku
  • 1 šálka hladkej múky
  • štipka soli
  • 2čl prášku do pečiva
  • 1 Vanilkový cukor
  • 2 vajíčka

Ostatné suroviny:

  • 10ks dlhých piškôt
  • 200ml silného espressa alebo kávy
  • 200g mascarpone krému
  • 150ml šľahačkovej smotany
  • 1 stužovač smotany
  • 100g práškového cukru
  • 4-5PL kakaa

Postup:

  • Trúbu predhrejeme na 160C.
  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
  • Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
  • Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
  • Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, spodný papier odstránime a cesto preklopíme do vymastenej tortovej formy.
  • Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestníme do tortovej formy (optimálne s 22 alebo 24cm).
  • Potom cesto pečieme v trúbe pri 180⁰C ca. 30 minúť. Po upečení necháme kompletne vychladnúť. Okolo umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Následne si vyšľaháme smotanu so stužovačom do tuha. Pridáme mascarpone a práškový cukor.
  • Cesto, ktoré medzičasom vychladlo pokropíme trochou kávy. zvyšnú kávu nalejeme do misky.
  • Na ceto nalejeme 1/2 plnky a rozotrieme ju do hladka.
  • Následne každú dlhú piškótu najskôr krátko namočíme do kávy a potom položíme na mascarpone plnku. Piškóty uložíme tak, aby boli blízko pri sebe a pokryli celú plochu tortovej formy.
  • Na to nanesieme zvyšnú plnku a opäť zarovnáme.
  • Vrch torty posypeme výdatne kakaom, ktoré sme si dali do sítka.
  • Takto pripravenú tortu necháme najlepšie na noc oddychovať v chladničke. Potom odstránime cukrárenkú obruč a servírujeme.
  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


One Comment

  1. Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*