Moja obdoba tejto talianskej klasiky sa tentoraz nezaobíde celkom bez pečenia. Čo však ostáva je skvelá kombinácia chuti mascarpone krému, kávy a kakaa v tejto mimoriadne lahodnej tiramissu torte. Pečený základ oceníte najmä pri krájaní, ktoré je mimoriadne jednoduché a ľahko sa servíruje bez poškodenia tvaru (ako tomu často býva pri klasickom tiramissu). Skvelý chladený dezert pre hostí.
Suroviny cesto:
- 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
- ½ masla izbovej teploty
- ½ šálky kakaového prášku
- 1 šálka hladkej múky
- štipka soli
- 2čl prášku do pečiva
- 1 Vanilkový cukor
- 2 vajíčka
Ostatné suroviny:
- 10ks dlhých piškôt
- 200ml silného espressa alebo kávy
- 200g mascarpone krému
- 150ml šľahačkovej smotany
- 1 stužovač smotany
- 100g práškového cukru
- 4-5PL kakaa

Postup:
- Trúbu predhrejeme na 160C.
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
- Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
- Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
- Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, spodný papier odstránime a cesto preklopíme do vymastenej tortovej formy.
- Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestníme do tortovej formy (optimálne s 22 alebo 24cm).
- Potom cesto pečieme v trúbe pri 180⁰C ca. 30 minúť. Po upečení necháme kompletne vychladnúť. Okolo umiestníme cukrárenskú obruč.
- Následne si vyšľaháme smotanu so stužovačom do tuha. Pridáme mascarpone a práškový cukor.
- Cesto, ktoré medzičasom vychladlo pokropíme trochou kávy. zvyšnú kávu nalejeme do misky.
- Na ceto nalejeme 1/2 plnky a rozotrieme ju do hladka.
- Následne každú dlhú piškótu najskôr krátko namočíme do kávy a potom položíme na mascarpone plnku. Piškóty uložíme tak, aby boli blízko pri sebe a pokryli celú plochu tortovej formy.
- Na to nanesieme zvyšnú plnku a opäť zarovnáme.
- Vrch torty posypeme výdatne kakaom, ktoré sme si dali do sítka.
- Takto pripravenú tortu necháme najlepšie na noc oddychovať v chladničke. Potom odstránime cukrárenkú obruč a servírujeme.
Prekvapivé fakty o pohánke
Pohanka napriek svojmu názvu v skutočnosti nie je druh pšenice, ale na živiny bohatá pseudoobilnina, ktorá je už po stáročia obľúbená v kuchyniach po celom svete. Pohánka je skutočným kulinárskym skvostom, od jej všestrannosti pri varení až po jej pôsobivé zdravotné účinky. Pridajte sa ku mne, aby sme sa ponorili […]
Rýchle cestoviny s medvedím cesnakom a balkánskym syrom
Super jednoduchý recept z jedného plechu.
Lahodná banánová roláda od mojej svokry
Moja svokra pripravuje veľmi lahodnú banánovú roládu. Je to vskutku jednoduchý recept a super, ak chcete rýchlo a bez práce vykúzliť chutný dezert z mála surovín.