Výborný bazový sirup plný letnej chuti. Práve teraz je výborný čas na zber bazy. Jej aróma sa už pri lúhovaní uvoľní doslova do celého domu. Sirup je vhodný či už na prípravu malinovky ale takisto môže byť pridaný do nepečených dezertov, kde dodá celému dezertu jeho sviežu letnú arómu.
Kvety by sa nemali zberať po daždi lebo vtedy stratia veľa zo svojho peľu, ktorý je pre chuť dôležitý. Najlepší je teda zber počas suchého dňa, ja osobne ich nezbieram k večeru lebo vtedy už uzatvárajú svoje kvietky. Takisto kvietkami čo možno najmenej traste aby z nich zbytočne neopadal peľ.
Potrebujete:
- 15 bazových kvetov
- 1 citrón
- 1l vody
- 500g cukru
- 1/2 čl kyseliny citrónovej
Postup:
- Kvety bazy očistíme od hrubej špiny (neumývame!) a tiež odstránime zelené časti. Ponecháme len krátku stonku za kvietkom.
- Potom kvety dáme do sklenenej či keramickej nádoby spolu s citrónom pokrájaným na pláty a všetko zalejeme vodou.
- Prikryté necháme lúhovať 1-2 dni pri izbovej teplote.
- Potom zmes nahrejeme a následne zcedíme cez sítko alebo ešte lepšie cez gázu.
- Zmes dáme do hrnca a pridáme cukor ako aj kyselinu citrónovú.
- Necháme zovrieť a potom ohrň znížime a varíme pokiaľ dostane sirupovitú konzistenciu.
- Horúci sirup nalejeme do umytej sterilizovanej nádoby, viečko uzavrieme a potom flašu ak sa dá položíme vrchnákom smerom na dol a takto necháme vychladnúť.
Hľadáte ešte nápady na darčeky? Využite moju 50% zľavu
Čo si môžete teraz zakúpiť zľavnené? Využite 50% zľavu na moje produkty. Či už zápisník receptov alebo online kurzy, tieto produkty sú skvelým darčekom k vianociam. Zápisník receptovSkvelý zápisník v ktorom nájdete miesto na 100 vlastných receptov, okrem toho vás očakávajú 2 bonusové materiály (z pôvodných 9,99€ teraz za skvelých […]
Jednoduché vianočné stromčeky s pistáciami
Priznávam, že mi chýba trpezlivosť na zdobenie keksíkov, ale moje deti ozdobené zbožňujú a tak vždy sa snažím aspoň 1-2 druhy odzobiť. Deti boli z týchto stromčekov nadšené.
Domáce laskonky s karamelovou plnkou, hrnčekový recept
Laskonky sú nielen skvelým spôsobom ako využiť bielky, čo ostali pri pečení ale takisto delikatesa, ktorú možno poznáte len z cukrárne, ale dokážete si ju pripraviť aj doma. A s týmto krok za krokom postupom to určite zvládnete.
Pomarančové crinkles – Videorecept
Pre crinkles je typická chrumkavá vrstva tvorená cukrom v ktorom sa obaľuje hotové cesto. Práve v kombinácii s citrusovými plodmi ako citrónom či pomarančom sú veľmi aromatické a chutné vianočné pečivo, ktoré zvládnu aj vaše deti. Celý recept tu Pomarančové crikles Suroviny: