Poznáte nemecký klasický zákusok Bienenstich? Pre tento kysnutý zákusok je typická lahodná vanilková plnka a vrch plný chrumkavých karamelizovaných mandľových kúskov. Tentoraz som ju vyrobila vo vegana vo forme torty.
Suroviny na cesto:
- 500 g múky
- 20 g čerstvých kvasníc + 1 PL kr. cukru na kvások
- 250ml ovseného mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
- 50g roztopeného margarínu
- 2 PL cukru
- štipka soli
Suroviny na mandľovú vrstvu:
- 100g mandľových lupienkov
- 2PL kr. cukru
- 3 PL kokosového tuku
- 2 PL rastlinnej šľahačky
Suroviny na plnku:
- 400ml ovseného mlieka (alebo iného rastlinného)
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 1 vanilkový cukor
- 4 PL kr. cukru
- 125g margarínu izbovej teploty
- 3 PL SanApart (vegán stužovač šľahačky)
- 200 ml rastlinnej šľahačky
Postup:
- Najskôr si pripravíme kvások. Na to do misky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich cukrom, premiešame a takisto necháme stáť 5 minút.
- Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
- Múku nasypeme do misky, pridáme , kvások, soľ, rastlinné mlieko, margarín a soľ a cukor.
- Miesime ca. 10 minút až vznikne krásne elastické cesto.
- To hneď ďalej spracujeme. Roztiahneme alebo vygúľame ho na veľkosť tortovej formy (moja mala priemer 26cm) a potom ho do vymastenej formy vložíme.
- Cesto zakryjeme a necháme ho 45 minút oddychovať.
- Medzitým si pripravíme mandľovú vrstvu. Na to v hrnci zohrejeme kokosový tuk, cukor a šľahačku. Keď sú všetky položky tekuté pridáme mandľové lupienky, premiešame a necháme vychladnúť.
- Takisto si môžeme už prichystať základ na plnku. Na to dáme do hrnca zohriať 350 ml rastlinného mlieka.
- V zvyšnom mlieku zmiešame cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zmes a miešame až vznikne hustý puding.
- Ten necháme kompletne vychladnúť.
- Keď je cesto vykysnuté, tak rovnomerne na vrch cesta rozložíme mandľové lupienky. Potom necháme cesto pri 200C ca. 35 minút do zlatista piecť.
- Následne cesto necháme vychladnúť a potom ho rozkrojíme na polovicu. Okolo spodného dielu umiestnime tortovú obruč.
- Dorobíme si plnku. Na to vyšľaháme margarín v izbovej teplote a postupne pridávame vychladnutý puding ako aj za 1 lyžicu SanApartu. Šľaháme až vznikne hustá plnka. Tu rovnomerne nanesieme na spodný diel cesta.
- Na záver si vyšľaháme rastlinnú šľahačku spolu s 2 PL SanApartu a vanilkovým cukrom do tuha.
- Šľahačku nanesieme na plnku, rovnomerne rozotrieme a potom ju zaťažíme vrchným dielom cesta.
- Takto pripravenú tortu necháme aspoň 2 hodiny chladiť v chladničke.