Tieto buchtičky vznikli úplne náhodou keď som postavila kvások a potom zistila, že moja návšteva nepríde. Tak som si povedala, že vyrobím sladkú dobrotu nám.
Cesto je vyrobené z ovseného mlieka namiesto kravského. Neviem čím to je, ale omnoho lepšie sa s ním robí. Je tak nádherne elastické a vláčne ako bavlnka. Kdo ešte ovsené mlieko nevyskúšal, tomu určite odporúčam ho vyskúšať, napríklad v tomto recepte.
Suroviny:
- 20g čerstvých kvasníc
- 3 PL kr. Cukru
- 350g múky (hladká alebo polohrubá)
- 200ml ovseného mlieka
- 50g roztopeného rastlinného margarínu
- Štipka soli
- Žĺtko na potretie
- marmaláda
- šťava z 1/2 citróna + ca. 60g pr. cukru na glazúru
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5min. pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu – https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
- Do misky dáme ovsené mlieko, soľ a zvyšný cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
- Následne pridáme roztopený tuk a múku a vymiesime elastické cesto. To miesime ca. 5-10 minút.
- Cesto hneď bez státia vypracujeme do šuľca, ten rozdelíme na 9 kusov.
- Knaždý kus cesta vytiahneme na kruh vo velkosti ruky, do vnútra vložíme 1 lyžičku marmelády, kraje cesta dobre spojíme a vyrobíme bochníky.
- Tie s odstupom kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Potom zajryjeme a necháme 30 minút kysnúť.
- Následne potrieme povrch buchtičiek žĺtkom a necháme puecť pri 200 °C po dobu 30 minút do zlatista.
- Zatiaľ čo vychladnú si pripravíme polevu. Na to si preosieme práškový cukor do misky a pridáme k nemu postupne a za miešania citrónovú šťavu, až vznikne mierne lepivá konzistencia.
- Ňou pokvapkáme vychladnuté buchtičky.