Táto zlatistá nádherná bábovka je vyrobená celkom bez cukru, jej jediným sladidlom je prírodný javorový sirup. Ten jej dodáva nielen nádhernú farbu ale aj príjemnú arómu a chuť.
Výborný recept na bábovku, ktorý zvládne každý začiatočník.
Suroviny:
- 5 vajíčok
- 200ml javorového sirupu
- 150ml pomarančovej šťavy
- 100ml oleja
- 330g múky (hladkej alebo polohrubej)
- 1 PL prášku do pečiva
- 3 PL kakaa
Postup:
- Trúbu si zapneme na 160C a necháme ju nahriať.
- Vajíčka prešľaháme mixérom do penista.
- Pridáme pomarančovú šťavu, javorový sirup a olej a ďalej šľaháme.
- Potom pridáme suché položky- múku a prášok do pečiva a vypracujeme vláčne cesto.
- 2/3 cesta nalejeme do vymastenej bábovkovej formy.
- Do zvyšného cesta primiešame kakao a nalejeme ho na svetlé cesto tak, aby sa cesta premiešali. Môžeme na to použiť napríklad špáradlo, ktorým urobíme v tmavom ceste vzory.
- Takto pripravené cesto dáme piecť na ca. 45 minút, až je cesto aj zvnútra prepečené. To zistíme tak, že doňho zapichneme špáradlom a keď po vytiahnutí na ňom nesú žiadne zvyšky cesta, tak už je hotové.
- Bábovku necháme dôkladne vychladnúť, až potom ju vyklopíme z formy. Tak sa nepoškodí jej tvar.