Po dlhom čase ako príprava na fašiangy boli u nás šišky, tentoraz nie klasické, ale z kokosového tuku a kokosového mlieka. Táto zdravšia varianta má fantastickú arómu. Spolu s jahodovým džemom, veľká dobrota, ktorú sa oplatí vyskúšať.
Potrebujete:
- 400g polohrubej múky
- 30g kokosového tuku
- Ca. 180ml kokosového mlieka
- 1 náhrada vajíčka (Ei-ersatz, kupujem v DM) (zodpovedá 2 žĺtkom)
- 1 čl sódy bikarbóny
- 1 čl soli
- 1 čl citrónovej šťavy
- 2 Pl kryštáľového cukru
- Jahodová marmeláda na plnku
- Strúhaný kokos na ozdobu
- Agáve sirup na glazúru
- 1l oleja na vyprážanie
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Premiešame lyžicou a necháme stáť 10 minút až sa kvasnice roztopia a premenia na tekutý kvások.
- Do múky pridáme náhradu vajíčka (alebo 2 žĺtky), soľ, sódu, citrónovú śťavu roztopený kokosový tuk, kvások a postupne pridávame kokosové mlieko, až vznikne elastické, nelepivé cesto.
- To dobre vymiesime (aspoň 10 minút aby sa uvolnil lepok z múky a tak dosiahol krásnu elasticitu ). Cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Potom cesto vyvúľame na ca. 8 mm hrúbku a vykrojíme kruhy.
- Do polovičky kruhov dáme do stredu marmeládu a potom na ňu priložíme druhý kruh. Spoj dobre pritlačíme a potom ešte raz vykrojíme kruhovou formičkou s ca. 2 mm menším priemerom ako bola prvá.
- Takto pripravené šišky necháme zakryté ešte 20 minút odpočívať.
- Olej dáme do menšieho ale vysokého hrnca a necháme ho zohriať.
- Do horúceho oleja vkladáme potom postupne šišky a oheň stlmím, aby sa opekali pomali do zlatista. Prevrátime a pečieme z druhej strany.
- Potom ich necháme mierne vychladnúť. Na glazúru zmiešame agáve sirup s trochou vody a nanesieme na šišky. Takto necháme aspoň hodinu schnúť. Kdo chce posype ešte práškovým cukrom pred servírovaním.