recept Kokosove vegan sisky fasiangy

Glazúrované kokosové šišky

Po dlhom čase ako príprava na fašiangy boli u nás šišky, tentoraz nie klasické, ale z kokosového tuku a kokosového mlieka. Táto zdravšia varianta má fantastickú arómu. Spolu s jahodovým džemom, veľká dobrota, ktorú sa oplatí vyskúšať.

Potrebujete:

  • 400g polohrubej múky
  • 30g kokosového tuku
  • Ca. 180ml kokosového mlieka
  • 1 náhrada vajíčka (Ei-ersatz, kupujem v DM) (zodpovedá 2 žĺtkom)
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 1 čl soli
  • 1 čl citrónovej šťavy
  • 2 Pl kryštáľového cukru
  • Jahodová marmeláda na plnku
  • Strúhaný kokos na ozdobu
  • Agáve sirup na glazúru
  • 1l oleja na vyprážanie

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Premiešame lyžicou a necháme stáť 10 minút až sa kvasnice roztopia a premenia na tekutý kvások.
  • Do múky pridáme náhradu vajíčka (alebo 2 žĺtky), soľ, sódu, citrónovú śťavu roztopený kokosový tuk, kvások a postupne pridávame kokosové mlieko, až vznikne elastické, nelepivé cesto.
  • To dobre vymiesime (aspoň 10 minút aby sa uvolnil lepok z múky a tak dosiahol krásnu elasticitu ). Cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
  • Potom cesto vyvúľame na ca. 8 mm hrúbku a vykrojíme kruhy.
  • Do polovičky kruhov dáme do stredu marmeládu a potom na ňu priložíme druhý kruh. Spoj dobre pritlačíme a potom ešte raz vykrojíme kruhovou formičkou s ca. 2 mm menším priemerom ako bola prvá.
  • Takto pripravené šišky necháme zakryté ešte 20 minút odpočívať.
  • Olej dáme do menšieho ale vysokého hrnca a necháme ho zohriať.
  • Do horúceho oleja vkladáme potom postupne šišky a oheň stlmím, aby sa opekali pomali do zlatista. Prevrátime a pečieme z druhej strany.
  • Potom ich necháme mierne vychladnúť. Na glazúru zmiešame agáve sirup s trochou vody a nanesieme na šišky. Takto necháme aspoň hodinu schnúť. Kdo chce posype ešte práškovým cukrom pred servírovaním.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.