Chia semiačka sa v posledných rokoch tešia veľkej obľúbenosti. Nakoľko majú hneď viacero blahodárnych účinkov na náš organizmus, sú často označované ako superfood. Mimo iného sú výborným zdrojom Omega 3 kyselín a bielkovín, preto nieje prekvapením, že si našli obľúbenosť pri varení ale aj pečení.
Potrebujete:
- 200g masla
- 1 vanilkový cukor
- 2 žĺtky
- 80g kryštálový cukor
- 250g hladkej múky
- 50g chia semiačkov
- Černicový alebo ríbezlový lekvár na plnenie
Postup:
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
- Pridáme studené maslo pokrájané na kocky a postupne pridávame preosiatú múku až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
- Z cesta rukamy odoberáme malé kúsky a z ních formujeme malé guľky veľké asi ako väčší lieskový oriešok. Tie kladieme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie.
- Do každej guľky potom urobíme rúčkou varešky malý otvor.
- Do každej pripravenej dierky nanesieme trochu marmelády. Mne sa osvedčilo naplniť marmeládu do jednorázoveho cukrárenského vrecka.
- Potom necháme piecť koláčiky ca. 10-15 minút pri 180C do zlatista.
- Hotové koláčiky poprášime práškovým cukrom.
Chia semiacka namocime vopred do vody, alebo ich pouzijeme suche ako napriklad nemlety mak?
Dobrý deň, v tomto prípade sú chia použité v suchej forme, bez nabopnatia.