Dnes sa v oslavuje v amerike Thanksgiving a k tomuto sviatku sa tradične pripravuje aj táto pochúťka zo sladkých zemiakov. Je to obdoba pudingu či nákypu, s výraznou arómou a chuťou škorice a marcipánu. Tradične sa vrch zdobí cukríkami marshmalow, ja som sa rozhodla pre citrónovú polevu ktorá chutne dopĺňa tento sladký dezert. Ja som pripravila v menšej forme, kdo chce použiť veľkú formu, použije dvojitú dávku. Chutí dobre ešte teplý ale aj vychladnutý. Pre mňa jasný znak dobrého receptu- moje deti sa išli za týmto dezertom pobiť ☺️.
Potrebujete:
- 500g sladkého zemiaku batata
- 50g kryštálového alebo hnedého cukru
- 2 vajíčka
- 125ml šľahačkovej smotany
- 2Pl roztopeného masla
- 1 vanilkový cukor
- 1čl škorice
- 100g mletých mandlí
- 1čl prášku do pečiva
- štipka muškátového oriešku
- štipka soli
Na polevu:
- 100g pr.cukru
- Ca. 2Pl šťavy z citrónu
Postup:
- Sladké zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kusy a dáme do hrnca spolu so štipkou soli.
- Zalejeme vodou tak aby boli zemiaky pokryté a privedieme do varu. Varíme ca. 30 minút do mäkka. Zemiaky zlejeme z tekutiny a necháme dôkladne vychladnúť.
- V miske si vyšľaháme vajíčka, cukor a šľahačku do nadýchanej konzistencie.
- Pridáme zemiaky a pomocou mixéru ich prešľaháme (zemiaky sú také mäkké, že sa rozpadnú pri mixovaní doslova na kašu).
- Pridáme škoricu, vanilku, muškátový oriešok ako aj maslo a prášok do pečiva- všetko dobre premiešame.
- Na záver pridáme pomleté mandle a zmes nalejeme do vymastenej zapekacej nádoby.
- Pečieme 160C ca. 40 minút. Potom necháme vychladnúť. Kdo chce môže k záveru pečenia na vrch dezertu umiestniť marshmallow a ešte takto nevhať krátko zapiecť.
- Na polevu dáme do misky preosiatý cukor a pomaly pridávame citrónovú šťavu. Miešame až vznikne hustejšia poleva. Tú nanesieme na povrch hotového a vychladnutého pudingu.
- Ozdobíme podľa chuti orieškami či granátovým jabĺčkom.