Fantastický dezert zo sladkých zemiakov

Fantastický dezert zo sladkých zemiakov

Dnes sa v oslavuje v amerike Thanksgiving a k tomuto sviatku sa tradične pripravuje aj táto pochúťka zo sladkých zemiakov. Je to obdoba pudingu či nákypu, s výraznou arómou a chuťou škorice a marcipánu. Tradične sa vrch zdobí cukríkami marshmalow, ja som sa rozhodla pre citrónovú polevu ktorá chutne dopĺňa tento sladký dezert. Ja som pripravila v menšej forme, kdo chce použiť veľkú formu, použije dvojitú dávku. Chutí dobre ešte teplý ale aj vychladnutý. Pre mňa jasný znak dobrého receptu- moje deti sa išli za týmto dezertom pobiť ☺️.

Potrebujete:

  • 500g sladkého zemiaku batata
  • 50g kryštálového alebo hnedého cukru
  • 2 vajíčka
  • 125ml šľahačkovej smotany
  • 2Pl roztopeného masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 1čl škorice
  • 100g mletých mandlí
  • 1čl prášku do pečiva
  • štipka muškátového oriešku
  • štipka soli

Na polevu:

  • 100g pr.cukru
  • Ca. 2Pl šťavy z citrónu

Postup:

  • Sladké zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kusy a dáme do hrnca spolu so štipkou soli.
  • Zalejeme vodou tak aby boli zemiaky pokryté a privedieme do varu. Varíme ca. 30 minút do mäkka. Zemiaky zlejeme z tekutiny a necháme dôkladne vychladnúť.
  • V miske si vyšľaháme vajíčka, cukor a šľahačku do nadýchanej konzistencie.
  • Pridáme zemiaky a pomocou mixéru ich prešľaháme (zemiaky sú také mäkké, že sa rozpadnú pri mixovaní doslova na kašu).
  • Pridáme škoricu, vanilku, muškátový oriešok ako aj maslo a prášok do pečiva- všetko dobre premiešame.
  • Na záver pridáme pomleté mandle a zmes nalejeme do vymastenej zapekacej nádoby.
  • Pečieme 160C ca. 40 minút. Potom necháme vychladnúť. Kdo chce môže k záveru pečenia na vrch dezertu umiestniť marshmallow a ešte takto nevhať krátko zapiecť.
  • Na polevu dáme do misky preosiatý cukor a pomaly pridávame citrónovú šťavu. Miešame až vznikne hustejšia poleva. Tú nanesieme na povrch hotového a vychladnutého pudingu.
  • Ozdobíme podľa chuti orieškami či granátovým jabĺčkom.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*