Čokoládová torta

Tento rok si môj syn objednal k narodeninám čokoládovú tortu s čoko-plnkou. Narodeninové želania sa majú plniť, preto dostal túto ultimatívnu čokoládovú pochúťku ?.

Na korpus potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. Cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 30g kakaa alebo roztopenej čokolády
  • 40g kakaového pudingového práßku
  • 130g hladkej múky
  • 100ml vychladnutej kávy
  • 100ml oleja

Čokoládová plnka:

  • 2 žĺtka
  • 130g jemného kr. Cukru
  • 50g čokolády na varenie
  • Trocha vanilky alebo 1 vanikový cukor
  • 200g masla izbovej teploty
  • 2PL mlieka

na parížsku smotanu:

  • 200ml šľahačkovej smotany
  • 200g čokolády na varenie
  • 1 Stužovač smotany

Postup:

  • Trúbu si predhrejeme na 160C.
  • Najskôr si vyšlaháme bielka so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšlaháme v druhej miske s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šlaháme 2-3minúty.
  • Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, kakao, pudingový prášok a múku. Okrem toho pridáme 100ml vychladnutej kávy a vypracujeme hladké cesto.
  • Na záver primiešame pomalými pohybmi bielkový sneh.
  • Tortovu formu vymastíme, cesto do nej nalejeme a pečieme pri 160C ca. 45 minút. Potom cesto necháme vychladnúť a studené cesto uprostred rozrežeme na 2 diely.
  • Počas chladnutia si pripravíme plnku. Na to do nerezovej misky dáme kakao, žĺtka a mlieko a dobre premiešame. V hrnci si nahrejeme vodu, nad ňu dáme nerezovú misku a nad parou 4 minúty zmes šľaháme.
  • Keď čokoládová zmes dostane pevnejšiu konzistenciu, pridáme na drobno posekanú čokoládu a na kocky pokrájané maslo. Miešame až sa obe položky roztopia a spoja so zbyšnými prísadami. Potom zložíme z pary.
  • Na parížsku smotanu si v hrnci nahrejeme smotanu, potom zložíme zo sporáku, pridáme nasekanú čokoládu a miešame až sa čokoláda roztopí. Potom necháme dôkladne vychladnúť.
  • Studenú šľahačku potom s 1stužovačom vyšľaháme do tuhej peny.
  • Na spodný plát torty natrieme 1/3 čokoládovej plnky, na to dáme 2/3 parížskej šľahačky a potom položíme vrchný plát torty.
  • Vrch torty aj strany ozdobíme zvyšnou plnkou. Na záver dáme zvyšnú parížsku šľahačku do špricky a ozdobíme povrch torty.
  • Takto pripravenú tortu necháme najlepšie cez noc tuhnúť v chladničke.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*