Toto pečivo je mimoriadne trvácne. Uskladnené v uzavretej nádobe chutí aj po 2 týždňoch rovnako chutne. Recept mám od mojej známej, kde sa táto dobrota pripravuje tradične už niekoľko generácii. Tahini pasta sa dá kúpiť v obchodoch s orientálnymi potravinami. Jej chuť krásne dominuje sézamovou arómou. Kdo už pripravoval doma humus, ten túto pastou určite spoznal.
Na cesto potrebujete:
- 500g hl.múky
- 20g čerstvého droždia + 2Pl kr.cukru
- 30g kr.cukru
- Štipka soli
- 40g masla izbovej teploty
- 250ml mlieka izbovej teploty
- 1 vajíčko
Na plnku potrebujete:
- 100g kr. cukru (najlepšie trstinového)
- 100g pasty tahini
- 1čl škorice
- 20ml roztopeného masla
- žĺtko na pomazanie
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom ako aj 1 vajíčko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
- To zakryté necháme hodinu kysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Na to roztopíme maslo. Pridáme tahini pastu. Je veľmi dôležité tahini najskôr dobre premiešať lebo jeho olejovitá časť sa zvykne oddeliť od tuhej. Okrem toho pridáme cukor a škoricu. Premiešame.
- Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik tak aby cesto malo hrúbku ca. 0,5cm. Plnku nanesieme po celej ploche cesta a rovnomerne ju rozotrieme.
- Potom cesto zaroľujeme a pokrájame ho na ca. 12 rovnako veľkých kusov (hrubých zhruba 3cm).
- Plech vymastíme a s odstupom naň kladieme pripravené kúsky, tak aby mal každý kus okolo ešte dostatok miesta. Prikyté necháme ešte 20 minút kysnúť.
- Na záver pomažeme povrch žĺtkom poprípade posypeme sézamom či hrubým cukrom.
- Pečieme pri 180C ca. 30 minút do zlatista.