Veľmi rada pripravujem takéto zdravé hranolky z rôznej zeleniny. Najlepšiu skúsenosť som zatiaľ mala popri sladkom zemiaku s mrkvovými a cukinovými hranolkami. Keďže v záhrade mi opäť začína cuketová sezóna, bolo na čase zas túto chutnú prílohu pripraviť.
Potrebujete:
- 1kg zeleniny (mrkva, cuketa, hokkaido, bataty..)
- 3Pl oleja
- 1čl soli
- 1Pl sušeného cesnaku
- 1čl štipľavej červenej papriky
- 1Pl sušeného tymiánu
- 1Pl sušeného oregana
- 1Pl celého kmínu
- Čierne korenie
Postup:
- Zeleninu očistíme a pokrájame na zhruba rovnako veľké a široké hranolky. Cuketu nešúpeme, len ak má zrnká v dužine tak túto časť dužiny vyberieme.
- Vo vysokej miske si zmiešame olej s koreninami.
- Pridáme do misky pripravenú zeleninu a dobre ju rukamy miešame aby sa kompletne obalila dressingom.
- Zeleninu pokladieme na plech. Ja osobne na tieto hranolky používam vždy plech BEZ papieru na pečenie, tak sú neskôr chrumkavejšie aj keď treba viac umývať ?.
- Hranolky by sa nemali prekrývať ale každý by mal mať dostatok miesta.
- Pri 180C pečieme ca. 35 minút do zlatista. Asi po 20minútach zeleninu opatrne premiešame a necháme dopiecť.
- Kdo chce môže takisto pridať do dressingu aj za 3Pl strúhaného parmezánu. Potom treba len opatrne soliť nakoľko tento syr má dosť slanú chuť.
- Výborná príloha ku grilovanej zelenine.