Jeseň sa pre mňa spája s gaštanmi, tieto obľubujem už od detstva- či už pečené alebo varené. A takisto som fanúšikom všetkých možných dezertov, ktoré gaštany spracovávajú. Keďže som opäť mala možnosť kúpiť gaštany, neodolala som a pripravila som z nich tento lahodný krémeš. V tomto recepte som spracovávala čerstvé gaštany, ale takisto možno použiť aj gaštanové pyré.
Potrebujete:
- 1 lístkové cesto
- 250-300g gaštanov + 4 PL kr. cukru + 200ml vody /alebo 1 gašatnové pyré
Na plnku potrebujete:
- 1l mlieka
- 150g kr.cukru
- 4PL múky
- 2 vanilkové pudingové prášky (najlepšie zlatý klas)
- 200g masla izbovej teploty
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajíčko
Okrem toho:
- 200 ml studeného mlieka
- 2 balenia šľahačky v prášku
- 1 vanilkový cukor
Postup:
- Kedže som tentoraz spracovávala čerstvé gaštany, začala som tým, že som tieto nechala variť vo vode s trochou cukru do mäkka. Následne gaštany ošúpeme a pridáme k ním trochu vody z vývaru. Takto pripravené buď dáme do mäsového mlynčeka a zomelieme alebo ponorným mixérom rozmixujeme na kašu.
- Na plnku zohrejeme v hrnci 900ml mlieka. Vo zvyšnom mlieku zatiaľ zmiešame pudingové prášky, múku, vajíčko a cukor (krystáľový a vanilkový) a všetko dobre premiešame. Keď začne vrieť mlieko, tak vlejeme pudingovú zmes a varíme za miešania až vznikne tuhý puding. Ten necháme dôkladne vychladnúť.
- Lístkové cesto na viacerých miestach poprepichujeme vidličkou a necháme pri 180C piecť ca. 15-20 minút do zlatista. Potom necháme vychladnúť.
- Do pudingovej zmesy primiešame mixérom maslo izbovej teploty. Polovičku zmesy nanesieme na vychladnutý plát lístkového cesta. Ak chceme mať rovnako rozloženú plnku, umiestnime okolo cesta najskôr cukrárenskú obruč až potom nanesieme plnku. Necháme 10 minút v chlade oddychovať.
- Potom druhú polovičku pudingovej zmesy zmiešame s gaštanovým pyré. Nanesieme na mierne stuhnutú vanilkovú zmes a zarovnáme. Takto necháme opäť chladiť, tentoraz aspoň hodinu, aby maslo v plnke ztuhlo.
- Na záver si vyšľaháme mlieko s práškovou šľahačkou do tuhej šľahačky. Pridáme vanilkový cukor a nanesieme na ztuhnutú plnku.
- Kdo chce, môže pred servírovaním povrch šľahačky ozdobiť roztopenou čokoládou.