Obmenou môjho absolútneho favorita spomedzi zákuskov – mascarpone rezov- vznikla táto torta. Chutí výborne najmä chladená, preto skvelý recept do horúcich letných dní. Tento desert má u mojej návštevy vždy obrovský úspech a výhodou je, že ho možno pripraviť už den vopred a potom už len nechať chladnúť. Kdo chce nahliadnúť recept na veľký plech, ten pozrie sem – https://recepis.sk/2018/11/12/mascarpone-rezy-s-nutellou/
Suroviny na cesto:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
- 160g hl.múky
- 1 balenie kakaového pudingového prášku alebo vanilkového ak chcete svetlý korpus
- 100ml oleja
- 100ml vody
Suroviny na plnku :
- 250g mascarpone
- 300ml mlieka
- 1 stužovač šľahačky
- 2 šľahačky v prášku
- 1 vanilkový cukor
- 2PL nutelly
Suroviny na polevu:
- 100ml šlahačkovej smotany
- 200g horkej čokolády
- horké kakao na posypanie
Postup:
- Bielka vyšľaháme do tuhého snehu a odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šlaháme.
- Potom pridáme suché komponenty- múku, pudingovýp prášok, prášok do pečiva a dobre premiešame. Následne pridáme vodu.
- Na záver zľahka vmiešame bielkový sneh a jemne ho zapracujeme.
- Cesto vylejeme do kruhovej tortovej vymastenej formy na pečenie (priemer 24 alebo 26cm) a pečieme v predhriatej rúre pri 160°C pokiaľ nezačne piškóta voniať (ca 40min.).
- Potom vyberieme a nechať vychladnúť. Keď je korpus studený, prekrojíme ho pozdĺžne na 2 časti. Okolo spodnej časti cesta umiestnime cukrárenskú obruč.
- Na plnku najskôr vyšľaháme mlieko so šlahačkamy v prášku, vanilkovým cukrom a stužovačom šlahačky do tuha. Pridáme mascarpone a dobre premiešame.
- Polovičku plnky nanesieme na spodný korpus a naňho položíme druhé cesto.
- Do zvyšnej plnky pridáme 2 PL nutelly a dobre premiešame. Nanesieme na vrchné cesto a zarovnáme. Necháme chladiť v chladničke aspoň hodinu.
- Na záver si vyrobíme polevu. Na to zohrejeme šľahačkovú smotanu (nesmie zovrieť len sa nahriať), pridáme na malé kúsky pokrájanú čokoládu a dobre premiešame, až pokiaľ vznikne hladká tekutá poleva. Tú pomocou lyžičky nanesieme na vrchné cesto a rozotrieme.
- Tortu necháme najlepšie niekoľko hodín v chlade stuhnúť.