Na bielu polievku treba, ako už pomenovanie nahovára, bielu zeleninu. Od kalerábu, karfiolum, špargle, biele fazulové lúsky či zemiaky, možností je veľa. Ja som sa rozhodla pre kombináciu kaleráb, zemiaky a karfiól a polievka bola krásne krémovitá a aromatická.
Postup:
- Cibuľu ošúpeme a pokrájame na kocky. Na troche oleja necháme opekať do zlatista.
- Medzitým si pripravíme kaleráb, ten ošúpeme a pokrájame na kocky. Pridáme k cibuli a za miešania pekne spolu opekáme. Pre chuť tiež pridávam okrem oleja aj za 1 PL bylinkového masla, obyčajné maslo urobí rovnakú službu.
- Keď začne kaleráb hnednúť pospyeme zeleninu 2PL detskej krupici a pomiešame. Následne zalejeme 1,5 l vody/vývaru a dobre premiešame.
- Zemiaky pokrájame na kocky a karfiól rozoberieme na ružičky, pridáme k polievke.
- Následne polievku dochutíme soľou, čiernym korením, drvenou rascou a trochou sušného čili. Po zpvretí necháme na miernom ohni variť ca. 20min. do zmäkknutia zeleniny.
- Pred servírovaním posypeme na drobno pokrájanou petržlenovou vňaťou.