liate_kysnute_cesto

Bábovka z kysnutého cesta

Väčšina z nás pozná bábovku len z piškótového cesta, existuje však aj zopár receptov na bábovku z kysnutého cesta. Ideálne sa na to hodí práve kysnuté liate cesto, ktoré je veľmi rýchle a nenáročné na prípravu. Ja som sa rozhodla pre jablkovú bábovku s orieškami.

Kysnutá bábovka je na rozdiel od piškótovej sýta, spolu s mliekom tvorí plnohodnotý múčnikový chod, ako napríklad pečené buchty, dukátové buchtičky, atď. možno ju tiež však servírvať ako desert ku káve.

Na cesto potrebuejte:

  • 500g polohrubej múky
  • 500ml mlieka
  • 150g kr.cukor
  • 100g roztopeného masla
  • 1 vajíčko
  • 20g čerstvých kvasníc
  • 1pl kr.cukru na kvások
  • 1pl soli

Okrem toho potrebujete:

  • 2-3 jablká
  • 100g sekaných orechov
  • 1 vanilkový cukor

Základný recept na prípravu kysnutého liateho cesta nájdete tu – https://recepis.sk/2020/01/20/liate-kysnute-cesto/

Postup:

  • Jablká zbavíme šupky a postrúhame na hrubo. Posypeme vanilkovým cukrom. Pridáme k ním posekané orechy.
  • Potom si podľa základného cesta si vymiesime kysnuté cesto.
  • Keď dostane cesto správnu konzistenciu, primiešame doňho postrúhané jablká a orechy a ešte krátko spolu pomiesime.
  • Následne cesto nalejeme do vymastenej bábovkovej formy a zakryté ho necháme 30min. oddychovať.
  • Pečieme pri 180C do zlatista ca. 30min. Keď je hotové má a povrchu cesto chutnú zlatistú kôrku.
  • Pred vyklopením z formy necháme najskôr dôkladne vychladnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*