Raz som u známej jedla fantastický perník, ktorý bol aromatický, krásne štavnatý, s intenzívnou čokoládovou chuťou a chrumkavými kúskami vo vnútri. Má niečo chuťovo z brownies ale konzistenciou je to perník. Určite sa oplatí vyskúšať.
Nakoľko sa doňho dáva relatívne veľa čokolády, je to ideálny recept tiež na zúžitkovanie čokoládových mikulášov, či zajacov, ktorých sa u nás vďaka trom deťov najmä po sviatkoch, vždy veľa nazbiera.
Potrebujete:
- 5 vajíčok veľkosť L
- 1 šálka kr. Cukru
- 1 celé maslo- roztopené a vychladnuté (250g)
- 2 šálky (1 šálka- 250ml) hl. Múky
- 2 balenia čokolády/čokoládových mikulášov (celkovo 200-250g)
- 1 šálka rozsekavých orechov (väčšinou používam mandle)
- 1/2 prášku do pečiva
- 3pl kakaa
- 1PL perníkového korenia
- Na polevu – 100g čokolády (horkej či mliečnej, podľa chuti) + 1PL kokosového (alebo iného) tuku
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista.
- Pridáme múku, prášok do pečiva a kakao ako aj vychladnuté maslo. Spolu prešľaháme mixérom.
- Potom pridáme ešte za 1PL perníkového korenia, posekané oriešky a čokoládu rozsekanú alebo rozdrtenú na drobné kúsky (zvyknem dať do pevného vrecúška a intenzívne pobúchať valčekom na pečenie až sa rozláme na malé kúsky, čokoládu neroztápať!!!).
- Na záver všetko spolu premiešame. Cesto je o niečo tuhšie ako piškótové ale tečie z lyžičky keď sa naberie.
- Obdĺžnikovú formu (použila som s rozmermi 22*33cm) vyložíme papierom na pečenie a naleje doň cesto.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 160C ca. 40min. a následne necháme vychladnúť.
- Na polevu dáme do malého hrnca vodu a naňho umiestníme nerezovú misku s čokoládou a tukom. Necháme za občastného miešania tak dlho zohrievať nad parou, až sa čokoláda kompletne roztopí.
- Polevu nalejeme na perník a necháme ju stuhnúť. Perník chutí výborne aj bez polevy (ak by niekdo mal kvôli veľkému množstva spotrebovanej čokolády výčitky svedomia :)…)
Včera som robila tento ,,perník,, ale po vybratí z rúry neskutocne stvrdol, chuťovo bol veľmi dobry aj chrumkavy ?
Ahoj, to ma mrzi. je mozne, ze si ho piekla dlhsie ako bolo uvedene? Ja som ho uz robila viackrat a zatial bol vzdy pekne nadychany a vlacny ako pernik.
Aj ja som utiekla koláčik a naozaj po vytiahnuti stvrdol a to som piekla podľa návodu.
Ahoj, asi to bude tym vysokym podielom cokolady, ktora ho neskor urobi trochu tvrdsim ako klasicky pernik. Ono to ani nieje piskotove cesto, takze ta konzistencia je ina ako pri klasickej piskote. Nam ale velmi chuti a je super trvacny, v uzavretej nadobe chuti aj po 2-3 tyzdnoch. Okrem konzistencie ti inak chutil?