Mám pocit, že nugát v posledných rokoch akosi vyšiel z módy (teda okrem nutelli, i keď tá ma trochú inú chuť ako klasický nugát). Keď som bola dieťa boli pochúťky s nugátovou príchuťou bežné a u nás ako deti tiež veľmi obľúbené. Preto keď som minule v obchode uvidela predávať balenie nugátu neodolala som a hneď kúpila. Z neho vznikli tieto výborné rezy, ktoré vychadnuté vynikajúco chutia aj počas horúceho leta.
Recept na základnú piškótu tu- https://recepis.sk/2019/03/03/zakladne-piskotove-cesto/
Na nugátový krém potrebujete:
- 600ml mlieka
- 150g nugátu (s. obrázok) – alternatívne si viem predstaviť tiež nutelu
- 1 pudingový prások s nugátovou príchuťou (kdo nemá môže použiť aj vanilkový)
- 4PL kr. cukru
- 1 žĺtko
- 200g masla izbovej teploty
Okrem toho:
- 300ml studeného mlieka
- 2 balenia šľahačky v prášku
- 1 stužovač šľahačky
Postup:
- Podla základného receptu si treba pripraviť piškótové cesto a to vyliať do obdĺžnikovej formy (ja mám 20*30cm) na pečenie vystlatej papierom na pečenie. Piecť pri 160⁰C ca. 40min. do zlatista a nechať dôkladne vychladnúť. Potom rozrezať na polovičku.
- 500ml mlieka nechať variť spolu s nugátom, nezabudnúť miešať aby sa nugát dobre roztopil. Medzitým zmiešať zvyšných 100ml mlieka so žĺtkom, cukrom a pudingovým práškom. Keď nugátové mlieko začne vrieť, vliať doňho pudingovú zmes a za miešania variť ešte ca.1min. pokiaľ pudding nestuhne.
- Potom nechať pudding aspoň hodinu dôkladne vychladnúť. Na záver mixérom vyšlahať a postupne doňho pridávať maslo až vznikne homogénna krémovitá zmes.
- Do 300ml mlieka pridať oba sáčky práškovej smotany a stužovač a šľahať 5-8min. do stuhnutia.
- Potom okolo piškóty umiestniť cukrárenskú obruč a vrstviť. Na spodný plat naniesť 2-3 nugátovej zmesy (troche si nechať na ozdobu), potom dať ½ šľahačky, horný plat a zvyšnú šľahačku. Vrch rezov zo zvyšného nugátového krému ozdobiť.
- Zákusok nechať aspoň 4 hodiny stáť v chlade pred servírovaním .