Nugátové rezy

Mám pocit, že nugát v posledných rokoch akosi vyšiel z módy (teda okrem nutelli, i keď tá ma trochú inú chuť ako klasický nugát). Keď som bola dieťa boli pochúťky s nugátovou príchuťou bežné a u nás ako deti tiež veľmi obľúbené. Preto keď som minule v obchode uvidela predávať balenie nugátu neodolala som a hneď kúpila. Z neho vznikli tieto výborné rezy, ktoré vychadnuté vynikajúco chutia aj počas horúceho leta.

Recept na základnú piškótu tu- https://recepis.sk/2019/03/03/zakladne-piskotove-cesto/

Na nugátový krém potrebujete:

  • 600ml mlieka
  • 150g nugátu (s. obrázok) – alternatívne si viem predstaviť tiež nutelu
  • 1 pudingový prások s nugátovou príchuťou (kdo nemá môže použiť aj vanilkový)
  • 4PL kr. cukru
  • 1 žĺtko
  • 200g masla izbovej teploty

Okrem toho:

  • 300ml studeného mlieka
  • 2 balenia šľahačky v prášku
  • 1 stužovač šľahačky

Postup:

  • Podla základného receptu si treba pripraviť piškótové cesto a to vyliať do obdĺžnikovej formy  (ja mám 20*30cm) na pečenie vystlatej papierom na pečenie.  Piecť pri 160⁰C ca. 40min. do zlatista a nechať dôkladne vychladnúť. Potom rozrezať na polovičku.
  • 500ml mlieka nechať variť spolu s nugátom, nezabudnúť miešať aby sa nugát dobre roztopil. Medzitým zmiešať zvyšných 100ml mlieka so žĺtkom, cukrom a pudingovým práškom. Keď nugátové mlieko začne vrieť, vliať doňho pudingovú zmes a za miešania variť ešte ca.1min. pokiaľ pudding nestuhne.
  • Potom nechať pudding aspoň hodinu dôkladne vychladnúť. Na záver mixérom vyšlahať a postupne doňho pridávať maslo až vznikne homogénna  krémovitá zmes.
  • Do 300ml mlieka  pridať oba sáčky práškovej smotany a stužovač a šľahať 5-8min. do stuhnutia.
  • Potom okolo piškóty umiestniť cukrárenskú obruč a vrstviť. Na spodný plat naniesť 2-3 nugátovej zmesy (troche si nechať na ozdobu), potom dať ½ šľahačky, horný plat a zvyšnú šľahačku. Vrch rezov zo zvyšného nugátového krému ozdobiť.
  • Zákusok nechať aspoň 4 hodiny stáť v chlade pred servírovaním .

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*