Priznám sa, že niesom dostatočne konsequentná aby som sa starala doma o krávsok (i keď si to vždy predsavzám a potom často krát naňho proste zabudnem). Preto som už viackrát pri focacia siahla ku kupovanému kvásku, ktorý som pridala ku kvasniciam. Teoreticky sa dá robiť focaccia aj len z kvasníc (potom na 500g použiť 20 čerstvých kvasníc) ale mne sa zdá chuť s pridaným kváskom proste o dosť lepšia. Takže ak máte možnosť si zohnať kvások, vrelo odporúčam vyskúšať.
Suroviny:
- 500g polohrubej múky
- 3 PL olivového oleja + 3 PL oliv. oleja na potretie
- 10g čerstvých kvasníc
- 10ml kvásku
- 1PL kr.cukru
- 1/2PL soli
- Ca 350ml vlažnej vody
- Cesnak/rozmarín/rajčiny/cibuľku na oblohu
Postup:
- Kvasnice premiešame s cukrom a necháme chvílu postáť.
- Múku, soľ, olej, kvasnice a kvások zmiesame a postupne pridávame vodu, až pokiaľ nevznikne elastické cesto.
- Je veľmi dôležité miesiť dlho, aspoň 10 minút, aby sa z múky uvolnil lepok, vďaka tomu bude cesto vláčnejšie. Cesto má byť aj po vymiesení ešte trochu lepivé.
- Potom prikryjeme cesto mokrým ručníkom a necháme ho pol hodiny kysnúť, najlepšie na vlažnom, nie príliš horúcom mieste.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche, položíme ho na plech a takto ho prikryté necháme oddychovať ďaľšiu pol hodinu.
- Následne do cesta prstami urobíme zopár priehlbiniek (dierok) a potom potrieme po celej ploche olivovým olejom, roztlačenými cesnakovými strúčikmi (ja som použila 3ks) a cesto mierne posolíme.
- Potom obložíme podľa chuti. Ja som použila sušené rajčiny, olivy a tymián.
- Cesto dáme do predhriatej rury na 200°C piecť na ca. 20 minút (v zavislosti od hrúbky cesta).